Orbán Viktor 26 országot nem védhet meg saját vezetőiktől

A magyar miniszterelnök emlékeztetett, hogy Ukrajna tagjelöltté válása óta eltelt hét hónap, ám a hét alapvető feltétel fele sem teljesült azóta, ám a többi ország képviselője a csúcson másként gondolkodott. Többen is elismerték, hogy Ukrajna valóban nem érett a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, ám ezt „nem tekintették olyan súlyúnak, mint mi, ezért tették meg ezt a gesztust” – mondta Orbán Viktor, aki ezúttal is leszögezte, hogy a stratégiai partnerség jobb megoldás lett volna, ám a többiek a geopolitikai gesztust fontosabbnak tartották, hozzátéve: 26 országot nem védhet meg saját miniszterelnökeiktől.

A kormányfő a már meglévő, és mindenki által látható problémák között említette, hogy a magyar gazdákat, fuvarozókat jelentős mértékben hátrányosan érintett Ukrajna eddigi kedvezményezettsége, mert nem azonos versenyfeltételek alakultak ki.

A kormányfők többsége a csúcson beszélt a problémákról, ám a gesztust fontosabbnak tartotta.

Orbán Viktor úgy látja, hogy Ukrajna ügyében ugyanaz játszódik le, mint korábban a migráció esetében, amikor az összes többi ország más álláspontot képviselt, ám azóta szembesültek az akkor figyelmen kívül hagyott gondokkal, amelyeket így sokkal nehezebb kezelniük.

„Óriási csalódás lesz Ukrajnában, amikor a csatlakozási tárgyalások elakadnak, mert a kihívásoknak nem tudnak megfelelni, nem képesek teljesíteni azokat az előírásokat, amelyek nélkül nem léphetnek be az EU-ba” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy két csoport zsarolja az Európai Bizottságot Magyarország ügyében az Európai Parlamenten keresztül, egy külföldi és egy magyar csoport, amelyeket összeköt Soros György személye.

Magyarországnak 32 milliárd euró járna az Európai Uniótól, amit át akarnak játszani Ukrajnának, és az összeg kilencvenszázaléka amerikai cégekhez juthatna el az ukrán vásárlások során. Orbán Viktor attól tart, hogy a magyar pénzeket akarják Ukrajnának átjátszani, ezért ragaszkodik ahhoz, hogy ne a költségvetésből, hanem külön keretből támogassák Ukrajnát. Eddig a 32 milliárdból már 10 milliárdra ígéretet tett a bizottság, ám azon dolgoznak, hogy a többi pénz is megérkezzen az országba.

A Nyugat-Balkán integrálása földrajzi okokból is fontos lenne, de sajnos ezt kevés európai vezető látja át, pedig a Balkánon Görögország és Magyarország között így egy fehér folt van.

Az álhírekkel szemben nem kivezetni akarja az Európai Unióból az országot, hanem elfoglalni próbálja azt. „Nem egy szuperállamra van szükség, ugyanakkor az Európai Unió, mint eszköz az összefogásra, jó, de akik a középpontban állnak, azok a nemzetállamok idejének lejártáról gondolkodnak” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy több területen is alapvetően másként látják a jövőt.

„Az Európai Uniót azért hozták létre, hogy szabályozza a piacot, de ne mondja meg, hogyan éljenek az emberek az egyes országokban” – szögezte le Orbán Viktor az interjúban.

Elolvasom a cikket