Danyilov: Minden ukránnak harcolnia kell

2023. december 22. péntek. 14:46

A biztonsági főnök a helyi médiának adott csütörtöki interjúban jelezte, hogy lejárt az a korszak, amikor az ukránok egy része szemet hunyhatott a harcok felett.

EZ A FAJTA NYUGALOM, AMIKOR… AZT HITTÉK, HOGY A HÁBORÚ PUSZTÁN A HADSEREG ÜGYE, AZ ORSZÁG TÖBBI RÉSZE PEDIG ÉLHETI A SAJÁT ÉLETÉT… ELMÚLT, VÉGET KELL VETNI NEKI, EZ NEM ÍGY MŰKÖDIK – HANGSÚLYOZTA.

„Mindenkinek részt kell vennie ebben a háborúban, és nem szelektíven: amíg valaki harcol, addig mások zsetonokat dobálnak a kaszinóban. Ez nem igazságos” – mondta a tisztviselő.

Danyilov ugyanakkor megjegyezte, hogy a Kijev által tervezett mozgósítási hadjárat nem csak egy napig vagy egy hónapig fog tartani, hanem az egész folyamat legalább egy évig is eltarthat.

Észrevételei azután hangzottak el, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hét elején nyilvánosságra hozta, hogy a hadsereg további 450-500 ezer ember behívását javasolta, és hogy a kormány további 500 milliárd hrivnyát (13,3 milliárd dollár) kíván elkülöníteni az erőfeszítésekre. Hangsúlyozta azt is, hogy az ukrán hatóságoknak a hadsereg sorainak feltöltésekor az „igazságosságot” kell előtérbe helyezniük.

Csütörtökön Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter azt mondta, hogy minden ukrán férfit, aki a konfliktus kezdete óta elhagyta az országot, felszólítanak, hogy jelentkezzen a toborzóközpontokban, és figyelmeztetett, hogy aki ennek nem tesz eleget, szankciókra számíthat. Kirilo Budanov, az ukrán hírszerzés vezetője azonban a múlt héten azt mondta, hogy a motiváció nélküli emberek szolgálatra kényszerítése nem erősíti a hadsereget.

Ukrajna nem sokkal az Oroszországgal való konfliktus kezdete után, 2022 februárjában általános mozgósítást hirdetett, és megtiltotta a 18 és 60 év közötti férfiak többségének, hogy elhagyja az országot. A kampányt azonban beárnyékolta a széles körben elterjedt okirat-hamisítás és korrupció.

Ukrán tisztviselők többször jelezték, hogy további katonák toborzását tervezik Kijev kudarcos ellentámadása közepette, amely nyár eleje óta tart, de nem sikerült érdemi eredményt elérnie. Moszkva katasztrofálisnak nevezte Ukrajna veszteségeit az offenzíva során, és mintegy 160 ezerre becsülte a veszteségeket.

Elolvasom a cikket