Egy ukrán vállalat szerint Oroszország megakadályozta a vadászgépbeszerzésüket

Az Ukrainian Armored Technology nevű céget a The New York Times augusztusban a legnagyobb ukrajnai magánfegyver-beszállítónak nevezte, amely több százmillió dollárt kaszált az amerikai média szerint árfelhajtó, gyanús módszerekkel.

Vladiszlav Belbasz a cég működéséről és kapcsolatairól az Ekonomicseszkaja Pravda című ukrán lapnak adott csütörtöki interjúban beszélt.

A tervezett repülőgép-üzlet egy „a bolygó másik oldalán lévő” országot érintett – mondta Belbasz a kiadványnak –, de Oroszország valahogyan elfogta az egyik üzenetet, amely ezt részletezte.

„Hamarosan az orosz nagykövetség egyik képviselője az adott országnál elkezdte körbejárni ezt a levelet, és megfenyegette a helyi tisztviselőket, hogy Oroszország leállít néhány projektet abban az országban” – emlékezett vissza az ukrán fegyverkereskedő.

Az eladást az eladó megszakította, mondta, további részleteket nem árult el az incidensről.

Papíron Belbasz látszólag az ukrán cég három tulajdonosának egyike, de a New York Times leleplező cikke szerint a végső haszonélvező Szerhij Pasinszkij volt parlamenti képviselő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2019-ben nyilvánosan korrupt „rablónak” nevezte a férfit. Kormánya azonban a „rablóhoz” fordult, amikor tavaly fegyverekre volt szüksége, figyelmen kívül hagyva más megfontolásokat, például a túlárazást – írja az amerikai lap.

„A pénz nagy része, amely ezt a rendszert táplálja, európai támogatásokból származik” – írta a jelentés egy belső forrásra hivatkozva. „De európai és amerikai tisztviselők nem szívesen beszélnek Pasinszkij úrról, mert félnek, hogy összejátszanak Oroszország narratívájával, miszerint Ukrajna kormánya reménytelenül korrupt.”

A cég 2022-ben összesen 350 millió dolláros forgalomról számolt be, ami az Oroszországgal való ellenségeskedés kezdete előtti évben csak 2,8 millió dollár volt – írta a New York Times.

Az ukrán kormány három különböző ága megerősítette a lapnak, hogy amikor „ettől az ukrán cégtől akar vásárolni, akkor Pasinszkij úrral tárgyalnak”.

Belbasz az interjúban tagadta, hogy bármilyen üzleti kapcsolatban állna a volt parlamenti képviselővel, aki törvényhozói mandátuma idején kapcsolatban állt a védelmi iparral, később pedig az Ukroboronprom, az ukrán állami tulajdonú fegyveripari konglomerátum felügyelőbizottságának elnöke volt.

Belbasz maga is vezette az Ukroboronprom egyik fegyverexporttal foglalkozó leányvállalatát. 2019-ben, a védelmi iparban tapasztalható korrupció elleni szélesebb körű fellépés közepette az ország korrupcióellenes hivatala őt és társait mintegy 2,2 millió dollár állami pénz elsikkasztásával vádolta meg. Az ügyben indított bírósági eljárás azóta „körbe-körbe jár” – jegyezte meg az Ekonomicseszkaja Pravda.

Elolvasom a cikket