Macron is elismerte, hogy a nyugati szankciók nem működnek Oroszország ellen

2023. december 22. péntek. 17:35

A francia vezető kijelentette, hogy a nyugati országoknak Ukrajnával együtt sikerült „stratégiai győzelmeket” aratniuk, például megakadályozni, hogy az orosz erők egyre mélyebbre nyomuljanak ukrán területre, felvenni a korábban semleges Finnországot a NATO-ba, és elindítani a csatlakozási folyamatot, hogy Svédország is csatlakozhasson az Egyesült Államok vezette katonai blokkhoz.

Ugyanakkor elismerte, hogy az USA és az EU „nem volt sikeres” az orosz gazdaság összeomlasztásában a szankciók és az orosz energiaimport korlátozása révén. Macron ezért a kudarcért azokat az országokat okolta, amelyek állítólag segítenek Oroszországnak kijátszani a nyugati szankciókat.

Maga Moszkva többször is kijelentette, hogy a nyugati szankciók gyakorlatilag visszafelé sültek el azokon, akik kivetették őket. Eközben a korlátozások „nem voltak olyan fájdalmasak” Oroszország számára Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt hónapban arra is rámutatott, hogy az uniós vállalatok legalább 260 milliárd dollárt veszítettek az embargók miatt, és maga a blokk is függővé vált a „drága amerikai energiától”, ami ipari válságot idézett elő.

Macron mindazonáltal ragaszkodott ahhoz, hogy a Nyugat nem gyengítheti az Ukrajnának nyújtott támogatását, és hangsúlyozta, hogy „fontos döntéseket kell hozni a következő hónapokban”, anélkül, hogy pontosította volna, milyen döntésekről beszélt.

„Tartjuk magunkat ahhoz az irányvonalhoz, hogy támogatjuk Ukrajnát, megvédjük területi integritását, hogy megakadályozzuk Oroszország győzelmét, és elkerüljük a földrajzi és nukleáris eszkalációt. Ezt az irányvonalat az elmúlt két évben sikerült betartanunk” – mondta Macron.

A FRANCIA ELNÖK UGYANAKKOR ELISMERTE, HOGY EGYES EURÓPAI ORSZÁGOKBAN, SŐT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN IS KÉTSÉGEK MERÜLTEK FEL UKRAJNA TÉNYLEGES JÖVŐJÉT ILLETŐEN.

Megjegyezte, hogy ezeket az aggodalmakat fokozza „az Egyesült Államok politikai helyzetével kapcsolatos bizonytalanság”, ahol Donald Trump volt elnök vezeti a közvélemény-kutatásokat, mivel jövőre újraválasztásra készül.

A jövő évi elnökválasztási verseny előtt Trump többször jelezte, hogy a Fehér Házba való visszatérése esetén megszakítaná az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. A kijevi rezsimnek nyújtott amerikai támogatást akadályozza a kongresszusi republikánusok nagy része is, akik jelenleg blokkolják, hogy Joe Biden elnök további 60 milliárd dollárt küldjön Ukrajnának, és szigorúbb bevándorlási politikát, szigorúbb ellenőrzést követelnek az amerikai–mexikói határ mentén.

Elolvasom a cikket