Pöttyös Panni-kiállítás nyílik a Deák 17 galériában

A Pöttyös Panni első kötete 1953-ban került a könyvesboltok polcaira, és az évek során sorozattá bővült. A négyéves Panni felnövését követő hétköznapi történeteket a forgatókönyvíróként is dolgozó Szepes Mária kiváló dramaturgiai érzéke egyszerűségükben is élvezetessé tette.

A kötetek sokadik olvasásra is képesek megszólítani, megkacagtatni, magukkal ragadni az óvodásokat. F. Györffy Anna jellegzetes illusztrációival a sorozat hamar nagy népszerűségre tett szert.

Az igazi szófogadó kislányt megjelenítő főszereplő mellett helyet kapott a csintalanság mintapéldája – Astrid Lindgren Juharfalvi Emiljével némileg rokon vonásokat mutató –, Kockás Peti. Emellett felbukkan Tamara is, a kedves és beszédes kislány, akivel Panni egy fodrászatban ismerkedik meg, és rögtön szoros barátságot köt. A szerző elárulta, hogy a két karakter barátsága igaz történeten alapszik.

A sorozat egy klasszikus értékeket felmutató, különlegesen erős nagyszülő-unoka kapcsolatot tár elénk. Bár 70 év alatt sok minden változott, Pöttyös Panni történetei a mai gyerekeknek is legalább annyira kedvesek lehetnek, mint édesanyjuknak vagy nagymamájuknak annak idején.

A Pöttyös Panni-könyveket gondozó Móra Kiadó idén a kultikus könyvsorozathoz kapcsolódóan egy országos gyerekrajz-pályázatot hirdetett, amelyre csaknem 800 munka érkezett be.

„Minket is meglepett az érdeklődés nagysága és az, milyen odaadással és szeretettel készülő alkotásokat kaptunk határon innen és túlról. Mivel a technika nem volt meghatározva, a ceruza-, filc- és zsírkrétarajzokon és festményeken túl kaptunk gyönyörű, kézzel készült könyveket, babákat és egy újrahasznosított anyagból készült robotot is.

Több pályázó is megosztotta velünk az alkotások születésének hátterét, a Pannihoz köthető emlékeit, élményeit. Hatalmas öröm érezni és tudni, hogy Pöttyös Panni és barátai még mindig ott élnek a szülők, nagyszülők, pedagógusok és ami a legfontosabb: a gyerekek szíve közepén” – mondta el Kovács Zsanett, a Móra Kiadó pályázatért felelős munkatársa.

A beérkezett alkotásokból a Móra Kiadó és a Szepes Mária Alapítvány hatot díjazott, s a szakmai zsűri csaknem hatvanat válogatott ki, hogy a 2024. február 3-án nyíló, egy hónapos kiállításon a nagyközönség is megcsodálhassa őket a budapesti Deák 17 galériában.

Elolvasom a cikket