Súlyos betegséget is jelezhet a többnyire ártalmatlan gyomorégés

Van, amikor valóban a túl sok sav váltja ki a gyomorégést, refluxbetegségben azonban egyáltalán nem biztos, hogy sok a gyomorsavunk. Reflux betegség a gyomorsav vagy annak a gőze beszivárog a nyelőcsőbe és irritációt okoz. A kezeletlen refluxnak is lehetnek súlyos szövődményei, így azt is ki kell vizsgáltatni, ám van öt olyan betegség, ami könnyen összekeverhető vele. Nézzük, melyek azok!

Rák

A gyomorégés a rák – pontosabban a gége- és a nyelőcsőrák – súlyos jele lehet. Amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, szövetkárosodást okozhat, amely nyelőcső-adenokarcinóma kialakulásához vezethet. A gyomorégés nem veszélyezteti közvetlenül az életet, de jelentősen ronthatja az ember életminőségét – idézi a Mirror a Nordbariatric Clinic bariátriai sebészét, Linas Venclauskát. Ha nem kezelik, Barrett-nyelőcsőhöz, a nyelőcső nyálkahártyáját érintő rákmegelőző állapothoz vezethet – tette hozzá.

Peptikus fekély

Fekély a test bármely részén kialakulhat, a leglátványosabban a bőrön fordulhat elő, de sokan szenvednek a nyelvüket vagy ínyüket érintő szájfekélyektől. A peptikus fekélybetegség azonban az, amikor az emésztőrendszer felemészti a gyomor vagy a vékonybél belső felületét. Az emberek gyakran összetévesztik a gyomorégéssel, mivel a tünetek hasonlóak. Bár a peptikus fekélybetegség egyik fő tünete a gyomorégés, más tünetek is megjelennek, mint a hányás, hányinger, égető fájdalom és a vérzés miatt elszíneződött széklet.

Szívroham

A szívroham gyakran összetéveszthető a gyomorégéssel, ami néha végzetes következményekkel járhat. A Harvard Health szerint a két állapotot nehéz lehet megkülönböztetni egymástól, mivel mindkettő mellkasi fájdalmat okoz, ezért ha hirtelen ilyet tapasztalunk, forduljunk orvoshoz. A szívproblémák leggyakoribb tünetei a fájdalom, a szapora szívverés, a szorító érzés, a nyirkos bőr és a hányinger.

Sérv

A sérv nagyon gyakori elváltozás az 50 év felettiek körében. Sokszor nem okoz problémát, gyakran mellkasi fájdalom vagy gyomorégés meghatározására szolgáló vizsgálatok során észlelik. Ha a sérv nem túl súlyos, nem igényel kezelést. De ha rendszeres gyomorégéssel jár, akkor lehet, hogy műtétre vagy gyógyszeres kezelésre van szükség.

Tüdőproblémák

San Antonio gasztroenterológiai tanácsadó szerint a tüdőbe kerülő gyomorsav tüdőbetegségekhez és légzési problémákhoz vezethet. A sav felhalmozódása irritációt vagy gyulladást okozhat a hangszalagokban, ami köhögést vagy rekedtséget válthat ki, de súlyosabb következményei is lehetnek, mint például az asztma, gégegyulladás, tüdőgyulladás, amelyekkel tanácsos orvoshoz fordulni.

Elolvasom a cikket