A vulkánkitörés miatt nem térhetnek haza az izlandi családok karácsonyra

Csütörtökön ugyan egy rövid időre visszaengedték őket , hogy összegyűjthessék a karácsonyi ajándékokat és pár holmijukat, valamint volt egy kis idejük megnézni és ellenőrzni a házaikat. A hatóságok szerint azonban még mindig túl veszélyes, hogy a halászváros négyezer lakosa teljesen visszaköltözhessen.

A Reuters megkérdezett a helyszínen egy 43 éves nőt, Kristin Maria Birgisdottirt, aki elmondta, hogy életében először most tölti majd az ünnepeket a városától távol.

Csak azt szeretném karácsonyra, hogy ennek vége legyen, és hogy visszaköltözhessünk − mondta.

Ez lesz az első karácsonya, amelyet távol töltött attól a várostól, ahol született. Gyermekeivel, szüleivel és öccsével ünnepli a karácsonyt egy bérelt lakásban a fővárosban, Reykjavikban.

Vannak olyanok, akiknek annyira megrongálódott a házuk, hogy nem is tudnak visszaköltözni már Grindavíkba.

Objektum doboz

A Svartsengi vulkán kitörése több mint száz méter magasan lávát és füstöt lövellt a levegőbe hétfőn, miután hetekig intenzív szeizmikus tevékenységet folytatott a délnyugat-izlandi Reykjanes-félszigeten.

A hatóságok evakuálták Grindavíkot, amely körülbelül három kilométerre található a kitörés helyének legdélibb pontjától. A láva végül elkerülte a várost, és azóta pedig csökkent is az aktivitása. Ám a geológusok szerint a település alatt magma- vagy olvadtkőzet-alagút fut, és további kitörések és rengések veszélye áll fenn.

Elolvasom a cikket