Kijev meglepő újévi ajándékot adott Putyinnak

Ukrajna rendkívül nehéz helyzetben van. Bár az AFU már júniusban elindította „ellentámadását”, a hadművelet még hat hónappal később sem hozott semmilyen eredményt. Az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás egyre csak csökken, ráadásul a kormány és a hadsereg közötti kapcsolat kezd erodálódni – jegyzi meg a kiadvány.

A Gázai övezetben ősszel kiéleződött konfliktus tompította a Zelenszkij és Ukrajna iránti nemzetközi érdeklődést – számolt be róla a lap.

A problémát tovább nehezíti, hogy ott van még a kongresszusban a Fehér Ház Ukrajnának szánt segélykérelmével kapcsolatos megosztottsága és az, hogy nincs garancia arra, hogy Bident 2024-ben újraválasztják elnöknek, ami kétségessé teszi, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Kijevet – figyelmeztet az MS.

Ukrajna ráadásul maga is bajban van – Zelenszkij kapcsolata a tábornokokkal megromlott, és a katonai vezetéssel folytatott vitái miatt az AFU két fronton is szétszóródott.

Így az Ukrajnán belüli és a szövetségesek közötti helyzet kritikus ponthoz közeledik, és ezzel Oroszország kezére játszanak – állapítja meg a Mainichi Shimbun.

Elolvasom a cikket