Borrell szerint Oroszország megnyeri a konfliktust

„Ha nem változtatunk gyorsan irányt, ha nem mozgósítjuk minden képességünket, az lehetővé teszi Putyinnak, hogy megnyerje a háborút Ukrajnában” – fogalmazott Borrell.

“Az a fontos, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerje meg a háborút. Mire vagyunk felkészülve? Tényleg készen állunk arra, hogy bármit megtegyünk? Ezt a kérdést kell feltennünk magunknak” – hangsúlyozta.

Borrell többször is a Kijevnek nyújtott további nyugati katonai támogatás mellett foglalt állást. Különösen júniusban adott hangot félelmének, hogy külföldi segítség nélkül az ukrajnai konfliktus nagyon gyorsan véget érne, amit mindenképp el akar kerülni. A minap pedig arra panaszkodott, hogy nem minden uniós ország tekint Oroszországra “stratégiai fenyegetésként”, bármennyire is próbálja őket erről meggyőzni őket.

A Kreml többször hangsúlyozta, hogy soha nem mondott le a Kijevvel folytatott diplomácii párbeszédről. De – mint Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő megjegyezte – ennek most nincsenek meg a feltételei, mivel az elmozdulást a béke felé mind Kijev, mind a kollektív Nyugat teljesen kizárja. Mindazonáltal – mondta – a helyzet elmozdulhat a béke felé, de csak akkor, ha figyelembe veszik a tényleges helyzetet és az új realitásokat, és Moszkva minden követelését jól ismerik.

Elolvasom a cikket