Háborús országból háborús országba

A lap megkereste Popovics Pált, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola pedagógusát, hogy megtudjuk, miként készülnek a karácsonyra a meghurcolt iskola diákjai, illetve – tágabban véve – a munkácsi magyar közösség. „Az utóbbi időben az iskolában, az igazgatóváltástól függetlenül sem állt meg az élet. Az ukrán vezetés ellenére is a tanáraink tették a dolgukat, csinálták, amit jónak láttak az osztályokon belül. Így minden kollégánk lelkesen készítette és készíti fel a diákokat a különböző karácsonyhoz kötődő alkalmakra” – fogalmazott az igazgató.

A diákok három felekezethez tartoznak, s ki-ki a saját gyülekezetének ünnepi műsoraiból veszi ki a részét. A református gyerekek például a Református Gyülekezet karácsonyi műsorát tervezik,

míg a katolikusok betlehemes-játékkal készülnek, amit Szenteste, az éjféli vigília előtt fognak bemutatni.

A középiskolai tanár elárulja: a diákok ezen kívül tartanak még osztálykarácsonyokat is, és a szülőknek is készülnek némi műsorral.

„Mi, tanárok is hangolódunk természetesen – ki szervezőként, ki résztvevőként. Aki lelkiekben is fel szeretne készülni a karácsonyra, annak is megvan rá a lehetősége” – mondja a pedagógus.

Popovics Pál kiemeli: a munkácsi magyarság megkapta a Mikulás és karácsony ünnepe közötti időszakban a lehető legnagyobb ajándékot – azt a bírósági döntést, amellyel visszahelyezték a II. Rákóczi Ferenc Középiskola magyar igazgatóját.

Háborúból háborúba

Popovics Pál elmesélte emellett, hogy a cserkészek is készülnek az ünnepekre, a Munkácsi Cserkészcsapat tagjai minden évben kézműves-foglalkozást tartanak, ahol mézeskalácsokat készítenek, amelyeket a Munkácsi Magyarok Karácsonyán részvevőknek ajándékoznak. „Szintén hagyományos rendezvénye a cserkészeknek, hogy Salánkon átadják a Betlehemi Békelángot. A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség központi lángátadó ünnepségére az idei évben 2023.december 17-én került sor salánki görög katolikus templomban” – magyarázza a pedagógus.

Bár idén az Izrael és a Hamász között dúló háború miatt felmerült annak lehetősége, hogy nem érkezik Betlehemből békeláng a világ számos pontjára, végül Budapestre és onnan a határon túli magyar területekre – így Erdélybe, Felvidékre és Kárpátaljára – is eljutott a béke lángja.

A hagyományoknak megfelelően tehát idén is szerencsésen megérkezett hát Kárpátaljára a Betlehemi Békeláng, amelyet a három történelmi egyház évről-évre felváltva fogad.

A Kárpátaljai Magyar Cserkészek Szövetsége által szervezett lángfogadó és átadó ünnepségre idén is a Salánki Görögkatolikus Egyházközség templomában került sor.

„A betlehemi láng olyan helyről érkezett, amely valamikor a béke szigete volt” – emelte ki Demkó Ferenc, a munkácsi görögkatolikus egyházmegye püspöki helynöke, majd hozzátette: „ezt a békelángot most nekünk kell őriznünk”.

Elolvasom a cikket