Így ünneplik a karácsonyt a világ körül

Halászlé, töltött káposzta, bejgli az asztalon, karácsonyfa ajándékokkal feldíszítve, a gyerekek pedig már tűkön ülve várják, hogy kinyithassák az ajándékot. Mindenkinek ismerős legalább részben, hiszen ez egy átlagosnak mondható szenteste Magyarországon.

Azonban ahány ház, annyi szokás, ez pedig az országokra is érvényes. Amint körbenézünk a világban, már közel sem egyértelmű, hogy mi kerül az asztalra, de még az sem, hogy mikor is ünnepelünk és mikor is ajándékozunk és ki is hozza ezeket az ajándékokat.

Amerikai Egyesült Államok

Hazánk után talán a legtöbbet az amerikai karácsonyról tudjuk, ezzel pedig feltehetőleg nem vagyunk egyedül a világon. A Hollywood-i filmek gondoskodtak róla, hogy az ember fejében egy életre rögzüljön a kéményen lemászó télapó képe, akit odaát a gyerekek sütivel és tejjel várnak.

Az amerikai gyerekeknek azonban egy nappal tovább kell várni, hiszen a mikulás csak 25-én reggelre érkezik csak meg az ajándékokkal az északi sarkról.

Emellett persze vannak olyan szokások is, amelyek egy része már Európa szerte elterjedt, hiszen sokan díszítik fel házukat az ünnepi időszakban. A házról-házra járó kórusok viszont még nem épültek be a hagyományok közé.

Ausztrália

Sokan vágynak a téli hónapokban egzotikus nyaralásra, koktél szürcsölésre a tengerparton, azonban kevés ember köti a karácsonyt a verőfényes napsütéshez. Kivéve persze a déli féltekét, ahol ilyenkor tombol a nyár. Ausztráliában az emberek nagy többsége követi az angolszász hagyományokat, így fát is állítanak, azonban ez jellemzően műfenyő, tekintve, hogy az igazit nehéz ilyenkor beszerezni.

Az ajándékozás itt is 25-én történik, az ünnepi asztalra pedig tengeri fogások is bekerülnek a pulyka mellé.

Fülöp-szigetek

Ázsia országai kapcsán ritkán szoktuk a karácsonyi szezonról beszélni, azonban a karácsony az év legnagyobb eseménye a délkelet-ázsiai szigetállamban. Meglepő módon azonban itt nem a Mikulás, hanem Jézus alakja áll a középpontban. Már szeptember elsejétől kezdve elhangozhat az utcán a karácsonyi üdvözlet, hiszen a Fülöp-szigeteken hivatalosan ekkor kezdődik az ünnepi szezon, ellepik a városokat a dekorációk, árusok és tűzijátékok.

A spanyol Nochebuena szó a Szentestére utal, és ilyenkor hatalmas partikat rendeznek, majd részt vesznek az éjféli misén (Misa de Riso), ami után hajnalig ünnepelnek és esznek-isznak.

A januári országok

Bizony ilyen is van, hiszen azokban az országokban, ahol az ortodox egyház hatása a történelem során erősebben volt jelen, az általuk használt Julián naptár szerint január 7.-én tartják meg az ünnepet. Ez leginkább Oroszországra jellemző, de számos más keleti országra is, többek között Ukrajna, Belarus, Egyiptom, Kazahsztán, Moldávia, Szerbia is ebbe a csoportba tartozik.

A végére pedig érdemes megemlíteni Japánt is, ahol népességének körülbelül egy százaléka keresztény, így a karácsony nem kiemelt ünnep a szigetországban, de ettől függetlenül sok helyütt megünneplik, KFC-vacsorával!

A bizarr hagyomány a hetvenes években indult, amikor az étteremlánc karácsonnyal kapcsolatos marketingkampányba kezdett csirkés ételeik népszerűsítése érdekében. A “Kurisumasu ni wa kentakkii!” vagyis“Kentucky-t karácsonyra!” annyira elterjedt, hogy a mai napig nagy az érdeklődés a KFC-boxok iránt, már több héttel az ünnep beköszönte előtt.

Elolvasom a cikket