Ősi csillagászati jelre bukkantak

A leleteket a Castle Rock Pueblo településkomplexumban találták meg, amely az amerikai Colorado és Utah államok határán, a Mesa Verde-fennsíkon fekszik.

A terület korábbi kutatásai során a 12–13. századból származó pueblo petroglifákat, valamint az ute törzzsel kapcsolatos vadászjeleneteket ábrázoló, a 15–17. századra datálható sziklaképeket azonosítottak. A pueblók egy korai őslakos civilizáció volt, amely Krisztus után 100 körül alakult ki a Utah államot, valamint Arizona, Új-Mexikó és Colorado egyes részeit magába foglaló régióban. A kultúra az egyik legfejlettebb prekolumbiánus társadalom volt, amely többszintes kőházakat, sziklarajzokat, bonyolultan díszített ékszereket és festett motívumokkal dekorált kerámiákat hozott létre.

A helyi közösség tagjainak beszámolói alapján a régészek a Castle Rock Pueblo településkomplexumban, a Sand Canyon, a Graveyard Canyon és a Rock Creek Canyon nehezen megközelíthető területein kezdték meg a feltárást. A csapat a sziklatelepülések fölött 800 méter magasan, a fennsíkot négy kilométer hosszan körbeölelő sziklapaneleken találta meg a petroglifákat.

A sziklapanelekre akár egy méter átmérőjű spirálokat is felvéstek, amelyeket a pueblók csillagászati megfigyelésekre, a nyári és a téli napforduló, valamint a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség meghatározására használtak. A feltárt festett ábrázolások harcosokat és sámánokat jelenítenek meg, az alakok a kutatók szerint a 3. századból származnak.

Ezek a felfedezések arra kényszerítettek bennünket, hogy kiigazítsuk a területről szerzett ismereteinket. Minden bizonnyal alábecsültük a 13. században itt élt lakosok számát és vallási gyakorlataik összetettségét, amelyek szintén e szabadtéri panelek mellett zajlottak – mondta Radosław Palonka, a csapat tagja.

Elolvasom a cikket