Készül a törvénymódosítás a harcoló katonák szabadságolásáról és részleges leszereléséről

A „leszerelés” kifejezés csak a háború után használható, jelenleg olyan megoldások kidolgozása folyik, amelyek lehetővé teszik az aktív katonák szabadságolását vagy részleges leszerelését – jelentette ki vasárnap Rusztem Umerov védelmi miniszter a Szuszpilne tévécsatornának adott interjújában, számolt be az rbc.ua hírportál cikke alapján a karpatalja.info.

A jelentés szerint Umerov elmondta: „A leszerelés szót csak a háború befejezése után használhatjuk. Mivel az ellenség folytatja a harcot, olyan megoldásokat találtunk, amelyek lehetővé teszik, hogy az a személy, aki két éve a fronton tartózkodik, tudja, milyen szabályok vonatkoznak rá a szabadságolás vagy részbeni leszerelés vonatkozásában. Ezen dolgozunk törvényileg, jogalkotásilag és technikailag is.”

Arra a riporteri kérdésre, hogy a leszerelés függ-e az újonnan mozgósítottak számától, a védelmi miniszter azt válaszolta, hogy ez mindenki esetében az igazságosság kérdése. Ugyanakkor erről már döntések is vannak, és ezek hamarosan a Legfelső Tanács elé kerülnek – tette hozzá. „Ez az elmúlt két évben felhalmozódott döntések hatalmas klasztere lesz. És általában is az a célunk, hogy megváltoztassuk a paradigmát, hogy a katonai szolgálatot ne büntetésnek tekintsék” – mutatott rá Rusztem Umerov.

Elolvasom a cikket