Legendás vezérezredes állt bele az orosz védelmi minisztériumba

A december 23-án közzétett beszédében a vezérezredes – azon felül, hogy gratulált a rjazani katonai iskola végzőseinek – felvázolta a VDV orosz-ukrán háborúban játszott szerepét. Teplinszkij kijelentette, hogy erői a nyár és ősz folyamán oroszlánrészt vállaltak az ukrán ellentámadás megállításában, továbbá a 98. és 106 hadosztály elemei novemberben sikeres támadó hadműveletbe kezdtek Szoledár-Bahmut irányában.

A vezérezredes azt is kijelentette: a VDV-erők azért haladnak lassan, mert igyekeznek elkerülni a magas veszteségeket, illetve az elsődleges céljuk az ukrán erők lekötése, és nem a kiszorítása. Az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov korában arról beszélt, hogy Bahmut közelében gyors orosz előretörés várható, Teplinszkij „kiszólása” erre adott válasznak értékelik az ISW elemzői. Korábban Teplinszkij élesen kritizálta a VDV-csapatok értelmetlen támadásokban való részvételét, és a nagy emberveszteséggel járó kisebb taktikai előnyöket.

A vezérezredes azt is kijelentette, a 104. hadosztály Krinkij melletti sikertelensége nagy mértékben köszönhető annak, hogy a frissen kiképzett alakulat harci hatékonysága nem olyan kiemelkedő, mínt más tapasztaltabb VDV-egységeké.

Teplinszkij arra is utalt, hogy az orosz katonai felsővezetés az új VDV-tiszteket és csapatokat azonnal a frontvonalra küldi anélkül, hogy a teljes kiképzést elvégeznék. Teplinszkij kijelentette, hogy „sajnos” a rjazani iskola áprilisban végzett hallgatói a tervezett, meg nem határozott őszi bevetési időpontjuk előtt már a frontra kényszerültek. A mostani hallgatóknak pedig elárulta, ők a 104. hadosztály sorait fogják erősíteni.

Az ISW elemzői a nyilatkozat e szegmensét úgy értékelték, hogy a vezérezredes célja az orosz védelmi minisztérium dorgálása lehetett, illetve az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a frissen harcba küldött orosz egységek nem rendelkeznek a szerepkörükhöz társuló, megfelelő kiképzéssel. Az elemzők hozzáteszik, régóta gyanítják, hogy az orosz katonai parancsnokság minden rendelkezésre álló erőt az ukrajnai háborús erőfeszítések azonnali megerősítésére fordít a harci hatékonyság és a hosszú távú kapacitásépítés rovására, és Teplinszkij beszámolója tovább bizonyítja, hogy hasonló problémák a korábban elitnek számító erőket, például a VDV-t is sújtják.

Teplinszkij nyilatkozatai egyáltalán nem meglepőek – a vezérezredes korábban is használta az orosz információs teret a védelmi minisztériummal kapcsolatos kritikájának megfogalmazására, egy időre emiatt távozni is kényszerült a frontvonalról.

Elolvasom a cikket