Megrongálódott egy partraszálló hajó a Krím elleni ukrán támadásban

Az orosz légvédelmi fegyverekkel két ukrán Szu–24-es repülőgépet lelőttek Mikolajev város közelében – közölte a hadsereg.

A krími kikötőváros elleni támadást megerősítette Szergej Akszjonov, a régió kormányzója is, aki arról számolt be, hogy egy ember meghalt, két másik pedig megsebesült. A katonai létesítményt ért robbanások robbanáshullámai a közeli épületek ablakait is megrongálták, de egyébként a polgári infrastruktúra sértetlen maradt – közölte a tisztviselő. A helyi mentőszolgálatok később azt közölték a médiával, hogy öt sérültről érkezett jelentés, és hogy 250 fős mentőalakulat dolgozik a helyszínen.

A regionális vasúttársaság később közleményben közölte, hogy a Feodoszija végállomáson ablakok törtek be. A vonatok menetrendjét a javítás idejére módosították – tette hozzá a közlemény.

Mikola Olescsuk ukrán tábornok, az ország légierejének parancsnoka azt állította, hogy a Novocserkasszk „a Moszkva útjára lépett”, az orosz Fekete-tengeri Flotta egykori zászlóshajója volt a Moszkva, amely egy tavalyi ukrán támadás után süllyedt el. Megköszönte a hadműveletben részt vevő katonai pilótáknak, de nem erősítette meg, hogy Kijev részéről elvesztették volna a két vadászgépet.

A partraszálló hajók elsősorban nagyméretű katonai rakományok szállítására és a szárazföldi erők kétéltű műveletek során történő telepítésére szolgálnak. A Novocserkasszk például 10 fő harckocsit és 340 katonát képes szállítani. A hajó a Ropucsa osztályba tartozik, amelyet Lengyelországban gyártottak az 1970-es évektől az 1990-es évekig.

Sem Oroszország, sem Ukrajna nem azonosította az éjszakai csapásnál használt fegyverzetet, de egyes katonai szakértők úgy vélik, hogy azok a Storm Shadow levegő-föld cirkálórakéták voltak, amelyeket az Egyesült Királyság az év elején szállított Kijevnek.

A jelentések szerint ugyanezt a fegyvertípust vetették be a szevasztopoli katonai dokk elleni szeptemberi támadás során is, amelyben a Kilo-osztályú dízel-elektromos támadó tengeralattjárót, a Rosztov-na-Donut és a Ropucsa osztályú Minszk partraszálló hajót érte találat.

Hétfőn az orosz védelmi minisztérium a Donyecki Népköztársaságban lévő Marinka felszabadításáról számolt be. A város évekig az ukrán hadsereg egyik fő bázisa volt. Egy ukrán katonai szóvivő válaszul azt állította, hogy a harcok még tartanak. Kijev keddi, a frontvonal helyzetéről szóló frissítésében egyáltalán nem említette a várost, ellentétben a korábbi napokban tett nyilatkozatokkal.

Elolvasom a cikket