Terrorfenyegetés árnyékában Európa

LMA
2023. december 26. kedd. 13:31

„Nagyot ment” a minap a nemzetközi, s nyomában a hazai sajtóban az a hír, mi szerint a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) belső elemzése alapján a radikális iszlamista szervezetek ki akarják terjeszteni a zsidó nép iránt érzett gyűlöletüket az egész Nyugatra. A Bild birtokába jutott dokumentumban arról írnak, hogy a biztonsági szakértők egy veszélyes globális iszlamista szövetség kialakulására figyelmeztetnek. A helyzetjelentés szerint az al-Kaida terrorszervezet és más csoportok üdvözölték a Hamász támadását, s ennek nyomán az európai keresztény- és zsidó intézmények és emberek elleni támadásokra szólítottak föl.

Minderre ráerősít az Europol 2022-ről szóló jelentése. Ebből egyebek mellett kiviláglik, a múlt évben az európai uniós tagállamok bűnüldöző hatóságai 380 személyt tartóztattak le terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt. Az intézkedések többségére dzsihádista erőszakkal kapcsolatos nyomozásokat követően került sor Franciaországban (93 eset), Spanyolországban (46), Németországban (30) és Belgiumban (22).

De írnak arról is, hogy tavaly a legtöbb baloldali terrortámadást rögtönzött gyújtószerkezetek, tűzgyorsítók és rögtönzött robbanószerkezetek felhasználásával követték el. A 2022-ben bejelentett három, halálos áldozatot követelő cselekményt a
dzsihádista terroristák pengés fegyverrel és fojtogatással, illetve egy jobboldali terrorista lőfegyverrel követte el.

A múlt esztendőben egyébként a rendőrök voltak a baloldali és anarchista szélsőségesek erőszakos támadásainak egyik fő célpontjai. Az erőszak a bűnüldöző hatóságok ellen szolgálat közben vagy szolgálaton kívül elkövetett, előre megfontolt és célzott támadásokban nyilvánult meg, ideértve a saját tulajdonú gépkocsik és lakások elleni fellépéseket is.

Az internet és a technológia továbbra is a propaganda, a radikalizálódás és a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek terrorizmusba és erőszakos szélsőségességbe való bevonásának fő eszközei. A jelentés megfogalmazói aláhúzzák, a közösségi médiaplatformok, a szabadon hozzáférhető üzenetküldő alkalmazások, az online fórumok és a videojáték-platformok mellett a decentralizált felületek népszerűbbé váltak a terroristák és erőszakos szélsőségesek körében, jelentősen aláásva a bűnüldözési hatóságok által végzett nyomon követést és nyomozást. Mindezen túl figyelemre méltó, hogy bár a terroristák és az erőszakos szélsőségesek ideológiája és háttere eltérő, közös érdekeik vannak és gyakorlataik hasonlók. Ilyen például az azonos témák kiaknázása, az azonos digitális környezetek használata és a hasonló technikák alkalmazása a tartalom terjesztésére.

Elolvasom a cikket