Ukrajna csökkenti a sorkötelezettség korhatárát

A törvénytervezetet hétfőn terjesztették a parlament, a Verhovna Rada elé – írja a Hromadszke, a Strana.ua és más hírportálok. A tervekről szóló információk és egy indoklás rövid időre elérhetővé vált a parlament honlapján, de az oldal hamarosan elérhetetlenné vált – írták a tudósítások.

A törvénytervezet a sorkötelezettségi korhatár két évvel való csökkentése mellett az elektronikus katonai behívó bevezetését is előírja, amelyet online, többek között e-mailben küldenének a behívottaknak – áll a jegyzetben.

A jogszabály büntetéseket állapít meg azok számára, akik nem jelennek meg időben a sorozóirodákban.

A behívók az ország egységes adósnyilvántartásába kerülnek. A listán szereplőket eltiltják attól, hogy az államtól juttatásokat és szolgáltatásokat vegyenek igénybe, hitelt vegyenek fel, külföldre utazzanak, valamint ingó- és ingatlanvagyonnal kapcsolatos ügyleteket bonyolítsanak – áll a jelentésekben.

A törvénytervezet kimondja, hogy Ukrajnában el kell törölni a 18 hónapos kötelező katonai szolgálatot, a jelenleg azt teljesítőket pedig el kell bocsátani, és tartalékosokká kell válniuk.

Egy másik változtatás a „korlátozottan alkalmas a szolgálatra” kategória megszüntetése a sorkötelesek orvosi vizsgálata során – áll az indoklásban. A jelenlegi törvények szerint az ebbe a kategóriába tartozókat békeidőben nem lehet besorozni, de háború idején mégis fegyvert kell fogniuk.

A 18 és 25 év közöttiek számára legfeljebb három hónapos katonai alapképzést is bevezetik az ország valamennyi oktatási intézményében – áll az indoklásban.

Múlt héten Zelenszkij elnök azt mondta, hogy az ukrán hadsereg további 450-500 ezer fő mozgósítását javasolta az Oroszországgal folytatott harcok közepette. A bejelentés Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter nyilatkozatát követte, aki a hónap elején azt mondta, hogy a konfliktus 2022. februári kezdete óta mintegy 400 ezer ukrán katona halt vagy sebesült meg.

A Financial Times a múlt hónapban arról számolt be, hogy „az élőerő lesz Ukrajna legnagyobb kihívása”, hangsúlyozva, hogy Kijevnek nemcsak több katonára, hanem fiatalabbakra is szüksége van, mivel a jelenlegi katonák többsége 30 és 40 év közötti.

Elolvasom a cikket