A természet rejtélye vagy egyszerű kényelem?

Eib Zoltán
2023. december 27. szerda. 14:24

A légvezetékek, amelyek a városok és vidékek felett hálózzák be a tájat, a madarak számára valódi menedéket nyújtanak. De miért döntenek a tollas lények éppen a magas vezetékek és nem egy fa vagy bokor mellett? Az egyik lehetséges magyarázat a magasság biztonságában rejlik. A vezetékek magassága előnyt jelent a ragadozókkal szemben, mivel a madaraknak könnyebb észrevenniük és elkerülniük az esetleges veszélyeket, miközben a magasban pihennek.

Egy másik elmélet szerint a vezetékek hőmérsékletét is kedvelik a madarak. A fémből készült vezetékek jobban vezetik és megtartják a hőt, így a madaraknak kevésbé kell küzdeniük a hideg ellen. Ez különösen télen lehet kifejezetten vonzó számukra, amikor a hideg és nedves időjárás nehezítheti a túlélést.

A magasban történő pihenés másik előnye lehet az áttekintés és a figyelem. A vezetékeken való tartózkodás lehetőséget ad a madaraknak arra, hogy könnyen észrevegyék társaikat, az élelemforrásokat vagy más potenciális veszélyt. Ez az „őrtornyozás” stratégia lehetővé teszi számukra, hogy jobban ellenőrizzék a környezetüket, és időben észleljék az esetleges veszélyt. Ornitológusok a varjak megfigyelésekor észrevették, hogy az út felett húzódó vezetéken ülve előszeretettel dobják le az összegyűjtött diókat, és megvárják, hogy egy autó átmenjen rajtuk, majd az így kiszabadult dióbelet eszik meg.

De térjünk vissza a viharjósláshoz. A szárnyas kismadaraknak tulajdonított meteorológiai előrejelző tehetség igen elterjedt szóbeszéd, ha alacsonyan repülnek, akkor ideje elővenni a gumicsizmát és a dzsekit. A vihar közeledtével a légnyomás csökken, amelyben a madarak már nem szívesen repülnek, állítják egyes megfigyelők, és inkább az alacsonyabb vezetéken pihennek meg. Ez tévedés, nem az alacsony légnyomásról van szó, a madarak bármilyen időjárási körülmények között képesek repülni. Valószínűleg innen ered a „vészmadár” kifejezés.

Viccesen mondhatjuk, hogy a vezetékeken való madárpihenés látszólagos divatja csupán csak egyszerű kényelem, könnyebb a vezetéken landolni. Úgy tűnik, mintha a nap 24 órájában képesek lennének olyan magasságokban pihenni, amelyben a földi halandó csak repülőgép ablakából gyönyörködhet. Talán ez a madarak magasztos verziója a kényelmes fotelnek, csak éppen náluk a kilátás szó szerint repülőmagasságokban van.

Mások azt gondolják, hogy a vezetékeken való pihenés a madarak szolidáris demonstrációja a villanyoszlopok iránt, amelyeket elhanyagolva éreznek. Az ökológiai lábnyomot mindig is komolyan vették, és most, hogy nap mint nap láthatjuk őket a villanyvezetékeken, talán üzenetet küldenek nekünk az energiahatékony életmódra való ösztönzés céljából. Vagy esetleg csak a madarak sajátos „greenwashing”-módja?

Komolyra fordítva szót, a madarak közösségben élő állatok, és szeretnek kommunikálni egymással. A huzalok lehetővé teszik számukra, hogy ezt könnyen megtegyék. Énekelhetnek, hívhatják egymást, beszélgethetnek, vagy akár udvarolhatnak egymásnak a vezetékeken. Összehangolhatják mozgásaikat, amikor együtt vándorolnak.

Természetesen az is lehet, hogy mindent félreértünk, és a madarak egyszerűen csak pihennek a villanyvezetékeken anélkül, hogy bármi különöset jeleznének. Csupán okos és alkalmazkodó lények, akik a környezetükben az ember által létrehozott tárgyakat használják.

Ahogyan a tudósok fokozatosan felfedezik a madarak viselkedésének ezt az érdekes aspektusát, egyre inkább megértjük majd az állatok és a környezetük közötti, komplex kapcsolatokat. Addig is élvezzük és tanulmányozzuk a természet rejtélyeit, és tartsuk szem előtt, hogy mindig van valami új felfedeznivaló az állatvilágban.

Elolvasom a cikket