Brüsszel a magyar vétó megkerülésére készített tervet

Miután az EU vezetői a hónap elején nem tudtak megállapodni az Ukrajnának javasolt, 50 milliárd eurós, négyéves csomagról, a tisztviselők alternatívákat kerestek, hogy megmentsék Kijevet a fenyegető költségvetési válságtól, ha nem sikerül megoldani a blokk nézeteltéréseit – írja a Financial Times (FT) brit üzleti napilap alapján a Magyar Nemzet. A lap meg nem nevezett uniós munkatársakra hivatkozva arról számolt be, hogy ezt az adósságmodellt tartják a legpraktikusabbnak a több fontolgatott lehetőség közül.

Az EU korábban 2020-ban hasonló konstrukciót alkalmazott, hogy a világjárvány idején további finanszírozást biztosítson a tagállamoknak.

Bár a konkrét feltételeket még nem véglegesítették, a terv szerint nem minden tagállamnak kellene pénzügyi garanciát vállalnia – hanem csak a legjobb hitelminősítéssel rendelkezőknek –, így megkerülhető lenne az egyhangú támogatás szükségessége és Orbán Viktor magyar kormányfő is.

Az FT idézett egy tisztviselőt, aki azonban megjegyezte, hogy bár technikai probléma nem áll a program útjában, politikailag bonyolultabbnak bizonyulhat.

Egy másik megfontolás alatt álló tartaléklehetőség az idén alkalmazott finanszírozási struktúra továbbgörgetése, amelynek keretében az EU 18 milliárd euró olcsó hitelt nyújtott Ukrajnának, néhány hónapra, de akár egy évre is. Ehhez a lehetőséghez az országok minősített többségének egyetértésére lenne szükség.

Az FT szerint ennek ellenére az Európai Bizottság állítólag továbbra is reménykedik abban, hogy az eredeti, 50 milliárd eurós csomagot jóváhagyják, és legkésőbb márciusig ki is fizetik Kijevnek az első részletet. Brüsszel ugyanis megígérte Ukrajnának, hogy legkésőbb márciusig biztosítja a finanszírozást.

Elolvasom a cikket