Irán elutasítja az urándúsításáról szóló legutóbbi NAÜ-közleményt

MH/MTI
2023. december 27. szerda. 19:14

„Irán urándúsítási tevékenysége változatlan, és megfelel a nemzetközi előírásoknak” – jelentette ki Eszlámi egy szerdai kormányülésen, reagálva a NAÜ keddi közleményére. „Már jó ideje hatvanszázalékos szintre dúsítjuk az uránt. Semmit sem változtattunk, és nem hoztunk létre új kapacitást” – tette hozzá.

Eszlámi „médiafelhajtásnak” nevezte a NAÜ keddi közleményét, szerinte ugyanis Izrael és szövetségese, az Egyesült Államok így próbálja meg elterelni a közvélemény figyelmét a Gázai övezetről.

A NAÜ jelentése szerint Irán felhagyott a magas szinten dúsított urán termelésének 2023 közepén bevezetett visszafogásával, és „csaknem fegyverminőségű szintre” fokozta a dúsítást a közelmúltban. A natanzi és a fordói nukleáris létesítményekben továbbra is 60 százalékosra dúsított uránt állítanak elő.

Az Egyesült Államok és a nagyhatalmak 2015-ben írtak alá nukleáris megállapodást (JCPOA) Iránnal, amely az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe az iszlám köztársasággal szemben hozott szankciók feloldását tette lehetővé. Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett az egyezményből, és szankciókat vezetett be Iránnal szemben, amire Teherán válaszképpen nem teljesítette a megállapodásban vállalt kötelezettégeit.

Bécsben 2021-ben tárgyalások kezdődtek a JCPOA felélesztéséről, de a folyamat 2022 augusztusában megtorpant, és azóta nem történt jelentős előrelépés az új megállapodás előkészítésében.

Elolvasom a cikket