Oroszország súlyos következményekre figyelmeztette Japánt a Patriot rakéták miatt

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova szerdán Moszkvában tartott szokásos sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Japán lépése a regionális és a globális stabilitásnak egyaránt ártani fog.

“A Fumio Kishida japán miniszterelnök kormánya ismét megerősítette az ország háború utáni alkotmányának pacifista rendelkezéseinek következetes lebontására irányuló irányvonalát. Japán felgyorsított remilitarizálásával párosulva ennek kézzelfogható negatív következményei lesznek a globális és regionális biztonságra nézve” – jelentette ki Zaharova.

Amellett, hogy Japán megsérti az ország saját alkotmányában lefektetett elveit, gyakorlatilag elveszíti az ellenőrzést a fegyverei felett, mivel az USA mostantól saját belátása szerint mozgatja azokat – jegyezte meg a szóvivő.

Amennyiben a Japán PAC-3 rakétákat végül Ukrajnába szállítják, a fejlemény súlyos hatással lesz az Oroszország és Japán közötti kapcsolatokra – figyelmeztetett a szóvivő.

“Ha a japán rakéták az ukrán fegyveres erők kezébe kerülnek, az ilyen cselekedetek egyértelműen Oroszországgal szembeni ellenségesnek minősülnek, és a legsúlyosabb következményekkel járnak Japán számára” – hangsúlyozta Zakharova.

Japán a múlt héten beleegyezett, hogy amerikai licenc alapján gyártott PAC-3 rakétákat szállítson Washingtonba, miután megszüntette a katonai exportra vonatkozó tilalmat, amelyet az ország pacifista alkotmánya még 1947-ben vezetett be. Tokió mostantól külföldi engedélyek alapján exportálhatja a Japánban gyártott fegyvereket az engedélyt adó országokba.

“Az intézkedéssel reméljük, hogy hozzájárulhatunk a jogállamiságon alapuló szabad és nyitott nemzetközi rend (az amerikai szabályokon alapuló világrend – a szerk.) védelméhez, valamint a béke és stabilitás eléréséhez az indo-csendes-óceáni térségben” – jelentette ki Kishida, miután a japán kabinet beleegyezett az exporttilalom feloldásába.

A miniszterelnök azonban hangsúlyozta, hogy “pacifista nemzetként vallott elveink nem változnak”.

Bár a japán gyártmányú rakéták várhatóan nem kerülnek közvetlenül Ukrajnába, a szállítmány lehetővé teheti Washington számára, hogy több amerikai gyártmányú Patriotot küldjön a kijevi rezsimnek, és azokat az ország készleteiben a japán gyártmányúakkal helyettesítse.

Tokió fegyverexport-politikájának felülvizsgálata a Kishida által tavaly elindított folyamatos japán haderő-felépítés közepette történik. Az öt évre szóló fejlesztési terv a világ harmadik legnagyobb védelmi kiadása lehet Japán számára, az Egyesült Államok és Kína mögött. Ugyanazon a napon, amikor a PAC-3 exportjáról szóló döntés megszületett, a japán kormány jóváhagyta a katonai kiadások rekordszintű, 16%-os növelését, amely most az ország parlamentjének jóváhagyására vár.

Elolvasom a cikket