Az ukrán katonai szakértő elárulta, hogyan győzhetik le az oroszokat

Az ukránok és nyugati szövetségeseik bizonyára közösen gondolkodtak arról, hogyan történjen az ellentámadás mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Olekszandr Musijenko, a Katonai és Jogi Tanulmányok Központja kijevi intézet vezetője. Keleten jelentős orosz erők állomásoznak, így onnan mi sem vonhattunk el nagyobb számban csapatokat. Hiszen azzal azt kockáztattuk volna, hogy mindent elveszítünk, amit tavaly ősszel visszafoglaltunk. Ettől függetlenül az ellentámadásra felkészített tartalékok jelentős részét nem a keleti részre vontuk össze, fő erőink délen állomásoztak. Igyekeztünk minél hosszabb szakaszon fenyegetni, elnyújtani a frontvonalat. Persze lehet azt mondani, hogy egyetlen pontra kellett volna lecsapni – jegyezte meg a szakértő.

A következő évről elmondta, az orosz stratégia az lesz, hogy próbálják megőrizni a már megszállt területeket, miközben különböző irányokból támadnak, de csak taktikai szinten. Az ukrán lépéseket figyelik, és várnak a megfelelő alkalomra, hogy újabb kisebb területeket foglaljanak el.

Ukrán részről a stratégiánk meggyengíteni és kimeríteni az orosz erőket.

Talán újabb ellentámadást indítunk, de valószínűleg szintén csak taktikai szinten. 2024 nagyon fontos év lesz, talán a legfontosabb. Talán közelebb kerülünk a háború lezárásához, de sok függ a katonai, a geopolitikai helyzettől, az amerikai választásoktól, Kína pozíciójától – tette hozzá.

Kiemelte, ez kétségtelenül az erőforrások háborúja is. A kérdés az, hogy kinek van több tartaléka, logisztikája? Az oroszok pszichológiai hadviselést folytatnak a nyugatiak ellen. Megpróbálják elhitetni, hogy ebben a versenyben csak ők nyerhetnek. Viszont ez tévedés! A nyugati országok még csak most kezdték felpörgetni hadiparukat, és képességeik együttesen sokkal jelentősebbek. Ráadásul ez nekik is érdekük, hiszen ezzel több pénz landol a védelmi iparnál. Erősen kétlem, hogy Oroszországnak külső támogatás nélkül lenne bármi esélye ebben az erőforrás háborúban. Árulja el, ha olyan jó a helyzetük, akkor miért szorulnak Észak-Korea és Irán segítségére?!

Tisztában vagyunk vele, hogy Oroszország lakossága jóval nagyobb, ebben előnyben vannak. Ezért akarunk minél hatékonyabbak lenni. Minőségben és nem mennyiségben győzni – fűzte hozzá a szakember.

Elolvasom a cikket