Csökkenti a rák kialakulását, és öregedésgátló hatása is van

Magyar Tibor
2023. december 28. csütörtök. 9:49

Egy 2018-ban megjelent tanulmány szerint a ketchup megvédheti a szervezetet a rák kialakulásától. A felfedezés magyarázata, hogy a szósz növeli a bélben található egészséges baktériumok számát. A spanyol szakemberek vizsgálata arra irányult, hogy az emésztés hogyan befolyásolja az antioxidánsokat, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a hanyatlástól. A főzött paradicsom vizsgálatánál megfigyelték, hogy elképesztő módon lelassítja a rákos sejtek osztódását, végül a sejtek halálához vezetett.

Kevesen tudják, hogy a ketchupot régen hasmenésre és fájdalomcsillapítóként is használták. Egyesek azt állították, hogy jó a reumára és a kolerára is. Az 1930-as években még paradicsomkapszulákat is árultak, amelyeknek egy része hamisítvány volt.

A ketchup alapja a paradicsom, amiben a gyógyhatás titka rejlik. A paradicsomban rengeteg béta-karotin és likopin van, aminek köszönhetően több dologra is hasznos ez a kis piros zöldség.

A tanulmányok szerint a likopinnak köszönhetően a paradicsomfogyasztás leginkább a mellrák, illetve a prosztata- és a hererák megelőzésében hatékony.

A likopin az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében is támogatást nyújthat, ráadásul a férfiak termékenységét is pozitívan befolyásolhatja.

Antioxidáns tartalma miatt öregedésgátlónak is tartják. Ráadásul védi a bőrt az UV sugaraktól is.

Egy tanulmány szerint a paradicsom kivonata az aszpirinhoz hasonlóan segíthet csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása. Mivel a paradicsomban sok a karotinoid, a vitamin és a flavonoid, a vér egészségét is védi, és segít a szervezetet megóvni az extra fluoridtól is.

A rák mellett a stroke kialakulását is megakadályozhatja a paradicsom rendszeres fogyasztása.

A paradicsomban megtalálható króm segít megakadályozni a 2-es típusú diabétesz kialakulását is. Rendszeres fogyasztása rendbe hozhatja a vércukorszintet.

C-vitamint és A-vitamint is tartalmaz, aminek köszönhetően rendszeres fogyasztásával az immunrendszer erősítésében is nagy szerepet játszhat. A benne található A-vitamin javíthatja a látást is, és segíthet megelőzni a farkasvakságot.

A csontokra is jó hatással lehet, hiszen kalciumot és K-vitamint is tartalmaz a paradicsom.

Rendszeres fogyasztásával a koleszterinszintünk is rendbe jöhet, ráadásul a dohányosok szervezetében némileg semlegesíti a rákos anyagokat.

Vizsgálatok szerint a paradicsomfogyasztás serkenti a karnitin nevű aminosav termelődését, ami 30 százalékkal is megnövelheti a szervezet zsírégető képességét.

Elolvasom a cikket