Ezek az adóváltozások jönnek 2024-ben

A 2024-es adóváltozások közül a személyi jövedelemadó, a szociális hozzájárulási adó, a társadalombiztosítási járulék módosításainak egyik legfontosabb eleme, hogy jogszabályban kezelték az Egyesült Államok és Magyarország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény megszűnése kapcsán keletkező kedvezőtlen jogkövetkezményt – írja a lap.

Ennek értelmében az értékpapírból és kamatból származó jövedelmekre nem kell alkalmazni az egyéb jövedelemre vonatkozó előírásokat, de csak akkor, ha a jövedelem juttatója OECD-tagállamban székhellyel rendelkező személy.

Fontos adminisztratív könnyítés, hogy a kifizetőt terhelő adó a jelenlegi havi kötelezettségről jövőre negyedéves bevallásúra változik. Jó hír továbbá, hogy a borengedélyestől vásárolt bor juttatása 2024-től adómentes lesz.

Fontos változás lesz jövőre, hogy az előadói, művészeti és sporttevékenységekből származó jövedelem adóját a tevékenység végzésének helye szerinti államban kell megfizetni.

A szociális hozzájárulási adókedvezmény esetében is jelentős változás lép életbe 2024-ben: a munkaerőpiacra lépő új alkalmazottak utáni szociális hozzájárulási adókedvezmény ugyanis már csak a magyar állampolgárok, illetve a Magyarországgal határos nem EGT-állam (így Szerbia és Ukrajna) polgárai után vehető majd igénybe.

Érdekes változás, hogy adómentes lesz a számsorsolásos szerencsejátékon, mint például a lottón elért nyeremény.

Az egyik legszembetűnőbb változás azonban az lesz, hogy egységesen csak 100 millió forint felett merülhet fel az adóhiánnyal és/vagy adótartozással rendelkező adózók nyilvánosságra hozatala – ez a természetes személyek esetében idén még 10 millió forint. Továbbá, hogy a helyi adók vonatkozásában az érték szintén egységesen 500 ezer forint lenne (jelenleg természetes személyek esetében 50 ezer, egyébként 100 ezer forint).

Jövőre az ágazati különadóknál is lesznek változások: 20-szorosára növekszik az 500 millió forint forgalmat meghaladó, de 100 milliárd forint forgalmat el nem érő benzinkutak adóterhelése.

Elolvasom a cikket