Medvegyev: a kijevi bandresita rezsimnek mennie kell

Medvegyevet, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettesi tisztségét tölti be, csütörtökön a RIA-Novosztyi arról kérdezte, milyen kilátások vannak a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalásokra 2024-ben.

Az ukrajnai orosz hadművelet jövőre is folytatódik, céljai változatlanok maradnak – válaszolta.

A volt elnök szerint ezek a célok közé tartozik “az ukrán csapatok lefegyverzése és a neonácizmus ideológiájának elutasítása a jelenlegi ukrán állam részéről”.

“Az uralkodó banderista rezsim eltávolítását nem hirdetik meg nyíltan, de ez a legfontosabb és elkerülhetetlen cél, amelyet el kell és el is fogunk érni” – mondta a Zelenszkij-kormányra utalva.

A “banderista” kifejezés Sztepan Bandera (1909-1959) ukrán nacionalista vezetőre utal, aki a második világháború idején együttműködött a nácikkal, és akit ma a kijevi hatóságok hősként tisztelnek.

“Ogyessza, Dnyipropetrovszk, Harkov, Mikolajev, Kijev, ezek orosz városok, mint sok más [Ukrajna által] ideiglenesen megszállt város. Egyelőre mind sárga és kék színnel vannak jelölve a papírtérképeken és az elektronikus táblákon” – mondta Medvegyev.

Ami a tárgyalásokat illeti, azok “természetesen lehetségesek” – ismerte el, hozzátéve, hogy “Oroszország soha nem utasította el őket, ellentétben az őrült ukrán hatóságokkal”. A volt elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Moszkvának nincs határideje a tárgyalásokra, és azok egészen a NATO által támogatott ukrán erők “teljes vereségéig és kapitulációjáig” folytatódhatnak.

Szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy a moszkvai hatóságok “a Zelenszkij-rezsim részéről a békére való törekvés hiányát azonosították. Képviselői háborúban gondolkodnak és nagyon agresszív retorikát használnak”.

Az Egyesült Államok és az EU továbbra is elkötelezett amellett, hogy “Oroszországot az ukránok kezével és testével fékezze meg”, és felismerik, hogy az ezekből a forrásokból származó segítség nélkül a kijevi kormány “halálra van ítélve” – mondta a miniszter.

Emlékeztetett arra is, hogy Zelenszkij több mint egy évvel ezelőtt hivatalosan megtiltotta magának, hogy tárgyalásokat folytasson Vlagyimir Putyinnal.

Ehelyett az ukrán vezető az úgynevezett tízpontos béketervét népszerűsíti, amely azt követeli, hogy Oroszország vonuljon ki a Kijev által követelt területekről, Moszkva fizessen jóvátételt, és hozzon létre háborús bűnökkel foglalkozó bíróságot. Az orosz hatóságok azonnal elutasították a javaslatot, mivel az “irreális” és nem felel meg a helyi valóságnak.

Elolvasom a cikket