The New York Times: Zelenszkijnek fontolóra kell vennie a tűzszünetet

Amennyiben beigazolódnak azok az állítások, hogy Vlagyimir Putyin valóban hajlandó tárgyalni Ukrajnával a tűzszünetről, akkor Kijev vezetésének élnie kell a lehetőséggel a vérontás megállítására – írta meg a The New York Times a Mandiner szerint.

Az amerikai lap úgy véli, a fronton patthelyzet alakult ki, de így is sokan halnak meg minden nap. Ebben a helyzetben pedig a győzelem már nem feltétlenül az oroszok által megszállt területek teljes visszafoglalását jelenti. A szerző hozzátette: belátható időn belül nem várható áttörés, a konfliktus lényegében befagyott, és ebből adódóan a bármennyire is fájdalmas, az ukrán elnöknek fontolóra kell vennie a fegyverszünet lehetőségét.

„Az idő pedig szorít, ugyanis a lap szerint Zelenszkij elnöknek szembesülnie kell azzal a lehetőséggel is, hogy Trump esetleges hatalomra kerülése esetén teljesen megszűnhetnek az amerikai segélyek. Az Európai Unióban pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki Putyinhoz és Trumphoz is elismerően viszonyul, vélhetően gátolni fogja az Ukrajnának szánt 50 milliárd euró pénzügyi segélycsomag jóváhagyását” – olvasható a New York Times hasábjain.

Elolvasom a cikket