Kijev az Egyesült Államokat ostorozza az új segélycsomag miatt

A Verhovna Rada nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának helyettes vezetője, Jehor Csernyev szerint az új csomag csak arra szolgál, hogy még egy ideig kitartson, és nem segít megváltoztatni a harctéri helyzetet Kijev javára.

„Ez a kis segélycsomag azt jelzi számunkra, hogy problémák vannak az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatással” – panaszolta Csernyev, aki reményét fejezte ki, hogy ezek a nehézségek ideiglenesnek bizonyulnak, és nagyon hamar megoldódnak.

A WP szerint ukrán tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy az új források beáramlása nélkül már januárban problémák merülhetnek fel egyes fizetések és szociális juttatások kifizetésével kapcsolatban. A lap szerint csak az USA-tól érkező pénzügyi támogatás Ukrajna költségvetésének mintegy harmadát teszi ki.

Szerdán Anthony Blinken külügyminiszter bejelentette, hogy 2023-ban 250 millió dolláros „végleges” katonai segélycsomagot utalnak át Ukrajnának. A csomag lőszert tartalmaz NASAMS légvédelmi rendszerekhez, HIMARS többszörös rakétavetőkhöz, 155 és 105 milliméter kaliberű tüzérségi lövedékekhez, Javelin, TOW és AT-4 páncéltörő rakétarendszerekhez, valamint több mint 15 millió lőszert kézifegyverekhez.

A Fehér Ház korábban arra figyelmeztetett, hogy ez kimeríti a Kijev támogatására rendelkezésre álló pénzeszközöket. Nem lesz újabb fegyver- és lőszerszállítmány, amíg a kongresszus nem hagyja jóvá a további finanszírozást.

Amint arról a Bloomberg korábban beszámolt, Denisz Smihal ukrán miniszterelnök januárban rendkívüli találkozót kért Kijev támogatóitól az ország költségvetése körüli „rendkívül nagy bizonytalanság” miatt.

Elolvasom a cikket