Lengyelország bizonyítékok nélkül megvádolta Oroszországot légtérsértéssel

Ahogy arról már a Magyar Hírlap beszámolt, Ukrajna irányából érkező, egyelőre azonosítatlan légi eszköz repült be péntek reggel Kelet-Lengyelországba.

„Minden jel arra utal, hogy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe, radaron kísértük, ahogy elhagyta a légteret” – mondta Wieslaw Kukula, a lengyel fegyveres erők vezérkari főnöke.

Ugyanakkor nem adott további konkrét magyarázatot, és nem szolgáltatott bizonyítékot szavainak alátámasztására.

Később a vezérkari főnök arról beszélt, hogy a rakéta orosz tulajdonjogát állítólag objektív ellenőrző rendszerek, különösen a lengyel hadsereg és NATO-szövetségesei által egyaránt elfogadott radaradataio igazolták.

„Másrészt úgy döntöttünk, hogy a helyszínen ellenőrizzük, és csoportokat küldtünk a helyszínre, hogy ellenőrizzék a rakéta repülési útvonalát” – pontosított.

A vezérkari főnök megjegyezte, hogy tegnap este Ukrajna területén támadó drónokat, rakétákat indítottak.

„A legtöbb ilyen rakétát megfigyeltük, a repülési irányokról rendelkeztünk információkkal, az egyik ilyen rakéta megsértette a lengyel határt, majd később kirepült. Ennek megerősítése és ellenőrzése még folyamatban van” – hangsúlyozta a tábornok.

A köztársaság fegyveres erőinek műveleti parancsnoka, Maciej Klisz tábornok szerint a lengyel hadsereg repülőgépeket vetett be az Ukrajna felől berepült rakéta elfogására és lelövésére.

Pontosította, hogy a rakéta körülbelül három percig tartózkodott lengyel területen, miután mintegy 40 kilométer mélyre hatolt.

Nem ez az első eset, hogy Ukrajnából berepült tárgyakat észlelnek lengyel területen. Tavaly novemberben például a posztszovjet köztársasággal közös határhoz közeli Przewodówban zuhant le egy rakéta, amely két ember halálát okozta.

Akkor is, ahogy most, kezdetben azt feltételezték, hogy orosz lőszerről van szó. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ragaszkodott ahhoz, hogy Kijevnek nincs köze az incidenshez. Andrzej Duda lengyel államfő azonban később azt mondta, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy a rakéta az ukrán légvédelemhez tartozott. Ugyanezt az álláspontot képviselte a NATO is.
Szeptemberben a lengyel hatóságok hivatalosan elismerték, hogy a rakétát az ukrán fegyveres erők lőtték ki.

Elolvasom a cikket