Ukrajna figyelmeztetést adott ki: késhet a nyugdíjak és bérek kifizetése a nyugati támogatások hiánya miatt

Az országot „bizonyos szociális ágazatok alulfinanszírozásának hatalmas kockázata” fenyegeti, mivel az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette a védelmi és adósságszolgálatot helyezik előtérbe – mondta a Financial Timesnak szerdán Szviridenko, aki egyben gazdasági miniszter is.

Ha Kijev nem kap több külföldi támogatást, kénytelen lehet elhalasztani 500 ezer köztisztviselő és 1,4 millió tanár bérkifizetését, valamint 10 millió nyugdíjas juttatását – tette hozzá.

Az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás összege az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent. Az amerikai republikánus törvényhozók ellenállnak Joe Biden elnök kormányának azon próbálkozásainak, hogy újabb 60 milliárd dolláros támogatást hajtsanak végre Kijev számára, Magyarország pedig megvétózta az EU négy évre tervezett, 50 milliárd eurós segélycsomagját Ukrajnának.

A partnerek támogatása rendkívül fontos. Sürgősen szükségünk van rá – mondta Szviridenko, aki úgy becsülte, hogy Ukrajnának jövőre 37 milliárd dollár külső segítségre lesz szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön.

Az ország gazdasága, amely az IMF szerint idén 4,5 százalékos GDP-növekedést ért el, további nyugati segítség nélkül ismét „túlélési” üzemmódba kerül – jelentette ki.

Meg nem nevezett nyugati tisztviselők a lapnak azt mondták, hogy Ukrajna néhány hónapig képes lesz fenntartani magát belföldi hitelfelvétellel vagy a központi bank monetáris finanszírozásával. Figyelmeztettek azonban arra, hogy ez az infláció megugrását idézheti elő, alááshatja a pénzügyi stabilitást és gyengítheti az adóalapot, így az ország még inkább függővé válhat a külföldi támogatástól.

Ukrajnának tartós gazdasági fellendülést kell elérnie, hogy azok, akik az orosz katonai művelet kezdete után elmenekültek az országból, visszatérjenek – hangsúlyozta Szviridenko. A munkanélküliség jelenleg közel 19 százalékos, ugyanakkor számos ágazatban munkaerőhiány van – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtófőnöke szerdán azt mondta, hogy a Nyugaton „nézeteltérés” van az Ukrajnának nyújtott további támogatással kapcsolatban, tekintettel arra, hogy a pénzek egy olyan rezsimhez mennek, amely ismeretlen hatékonysággal és tisztázatlan célokra használja fel azokat.

Az Egyesült Államok és az EU már jól ismeri a korrupció mértékét Ukrajnában. Megértik, hogy ennek a pénznek a nagy részét egyszerűen ellopják – állította.

A kérdéssel kapcsolatos amerikai közvélemény megváltozását tükrözte az FT-Michigan Ross e hónap elején végzett felmérése, amelyből kiderült, hogy az amerikaiak 48 százaléka úgy véli, hogy Washington túl sokat költ Kijev támogatására.

Elolvasom a cikket