A legjobb válási ok: az el nem hált házasság

A római katolikus egyház nagyon pontosan fogalmazza meg az érvényes és érvénytelen házasság jogi fogalmát. A Magyar katolikus Lexikon szerint: a megkötött és elhált házasság olyan, amelyben a házasfelek egymás között, emberi módon, önmagában gyermek nemzésére alkalmas házastársi cselekedetet hajtottak végre, s amelyben a házastársak egy testté lesznek. (…) Emberi módon akkor kerül sor az elhálásra, ha a házastársi aktust mint olyat a felek tudatosan és kellő szándékkal hajtják végre. Nincs tehát elhálva az a házasság, amelyben ez például csak erőszakkal, részegen vagy kábítószer hatása alatt történt meg. (…) Az elhálás megtörténtének biológiai feltételei az egyházi joggyakorlat szerint a merevedés (erectio), a legalább részleges behatolás (penetratio) és a magömlés a hüvelyben (eiaculatio in vagina). Természetesen a házastársi aktusnak a felek között, ahhoz, hogy a házasságot elhálttá tegye, az érvényes házasságkötés után kell végbemennie. Nincs tehát elhálva azok házasságasa, akik egymással csak a házasságkötés előtt éltek szexuális életet.

Mivel a középkorban a házasságok többsége nem szerelemből, hanem érdekből történt – a fiataloknak a szülők választották párt – ezért nagyon sokan próbáltak szabadulni a megromlott, rosszul sikerült pártkapcsolatból. Mivel az egyházi előírás szerint a hűtlenség, a házastárs lelki testi bántalmazása nem válási ok, így egyetlen lehetőség maradt, az bizonyítani, hogy a házasság nem lett elhálva.

Ezért aztán a középkorban több ezer úgynevezett impotencia-tárgyalást jegyeztek fel, amelyeken a feleségnek vagy a férjnek azt kellett bebizonyítani, hogy a társa alkalmatlan szexuális együttlétre. Mivel abban a korban nem volt se mozi se televízió, ezek a tárgyalások nagyon népszerűek voltak az arisztokrácia körében. A férjnek ugyanis a bíróságon kellett bizonyítania férfiasságát, a feleséget pedig orvos vizsgálta meg, hogy igazolja szüzességét.

Megszégyenülten távozott a bíróságról a feljegyzések szerint René de Cordouan, Langey őrgrófja, akit felesége azzal vádolta meg, hogy házasságuk addigi négy évében nem volt szexuális életük. A férjnek a tárgyaláson szakértők előtt kellett volna bizonyítani a vádak ellenkezőjét, de több órás próbálkozás után sem sikerült, ezért a házasságot felbontották, és Langeyt eltiltották a későbbi házasságoktól is. Ezt a döntést azonban a bíróságnak meg kellett változtatnia, mivel az őrgrófnak hét gyermeke született házvezetőnőjétől, aki így feleségül is vehetett.

A történelem leghíresebb válásait VIII. Henrik követte el, akinek első felesége, Artúr bátya özvegye, Aragónai Katalint lett. Ehhez a fiatal angol király II. Gyula római pápával érvénytelenítette Katalin első házasságát, arra hivatkozva, hogy az a 16 éves Artúr betegsége miatt nem lett elhálva.

Húsz évvel később viszont, amikor meg akart szabadulni a fiatal Boleyn Anna miatt idősödő, s fiú gyermeket nem szülő feleségétől, azzal akarta semmisé nyilváníttatni a házasságát, hogy Artúr és Katalin házassága mégis el lett hálva. Hosszú tárgyalások után VII. Gergely pápa 1531 januárjában megtiltotta a király második házasságát és minden, eme új frigyből születő gyermeket törvénytelennek ítélt. Erre Henrik bejelentette, hogy nem ismeri el római pápa fennhatóságát, s megalapította az anglikán egyházat, aminek ő lett a vezetője, s amely így jóváhagyta a válását.

Később már „gyorsabb” megoldást választott, további öt felesége közül Boleyn Annát hütlenség vádjával lefejeztette. Harmadik felesége, Jane Seymour gyermekágyi lázban halt meg. A Klevei Annával kötött házasságát szintén semmissé nyilvánították, Catherine Howardot lefejeztette, Catherine Parr pedig túlélte őt.

Érdekes történet XIII. Lajos francia király házassága is, akivel 14 éves korában kötettek házasságot 1615-ben a szintén 14 éves Ausztriai Annával. Annyira zavarta a sok bámészkodó a nászágya körül, hogy nem tudta elhálni a házasságát a feleségével. Sőt erre még évekig nem volt hajlandó. Később aztán beadta a derekát, s 23 évvel a házasság kötésük után 1638-ban megszületett fiúk, Lajos, a Napkirály, aki 72 évig uralkodott.

Erre szokták mondani, minden kezdet nehéz. Még a nászágyban is….

Elolvasom a cikket