Ukrajna további szigorításokat alkalmaz az országot elhagyni próbáló férfiakkal szemben

A Strana.ua ukrán portál szombaton a Lengyelországba átlépni próbáló emberekre hivatkozva arról számolt be, hogy a tisztviselők minden férfitól – beleértve a humanitárius segélyt szállító, a mozgáskorlátozott vagy sokgyermekes férfiakat is – megkövetelik egy toborzóiroda által kiállított igazolás bemutatását.

A honlap egy szemtanút idézve megjegyezte, hogy az ellenőrzések miatt hosszú sorok alakultak ki a határon, és hozzátette, hogy most minden ellenőrzőponton toborzási tisztviselők dolgoznak. A cikk szerint még azok is, akiknek korábban nem okozott gondot a határátkelés, mostantól csak akkor hagyhatják el Ukrajnát, ha a katonai tisztviselők engedélyezik.

A legtöbb 18 és 60 év közötti ukrán férfinak a 2022. februári általános mozgósítás után megtiltották, hogy elhagyja az országot. Voltak azonban bizonyos kivételek, és a mozgássérült vagy sokgyermekes ukránok általában elhagyhatták az országot, ha egyszerűen rendelkeztek a státuszukat igazoló megfelelő dokumentumokkal.

A torlódást megerősítette Hennagyij Zubko volt ukrán miniszterelnök-helyettes, aki az NV portálnak elmondta, hogy a határőrök nem mondták meg kifejezetten az útlezárások okát. Az ex-tisztviselő azt is állította, hogy a határőrök egy belső titkos dokumentumra hivatkoztak, amelyet azonban nem voltak hajlandóak megmutatni.

Eközben a Strana.ua arról számolt be, hogy a határhelyzet tüntetéseket váltott ki, meg nem határozott számú ukrán lakos egy Lengyelországtól nem messze lévő ellenőrző pont közelében lévő utat zárt el. Egy tranzitban rekedt busz utasa “a teljes káoszra, abszurditásra és az alárendeltség hiányára panaszkodott az ellenőrzőpont alkalmazottai részéről” – idézte a hírportál.

Andrij Demcsenko, az ukrán határszolgálat szóvivője azonban tagadta, hogy megváltoztatták volna a szabályokat. Ugyanakkor elmondta, hogy az általa vezetett hivatal “mindig gondosan ellenőrzi a kiutazás feltételeit és szigorúan betartja a jogszabályokat”, hozzátéve, hogy csak ebben az évben közel 50 ezer embernek tagadták meg a kiutazást.

A jelentett határproblémák akkor merültek fel, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hónap elején azt mondta, hogy a hadsereg további 450-500 ezer fő mozgósítását kérte tőle a harctéri veszteségek pótlására, bár később Valerij Zaluzsnij, Kijev vezető tábornoka visszautasította ezt az állítást.

A két tisztségviselő megjegyzései azért hangzottak el, mert Ukrajna sokat hangoztatott ellentámadása több mint hat hónap alatt nem tudta áttörni az orosz védelmet, és Moszkva szerint Kijev mintegy 160 ezer veszteséget szenvedett.

Elolvasom a cikket