Fokozódik a dráma Japánban + VIDEÓ

A Szapporoból érkező személyszállító gépen a jelentések szerint 379-en utaztak, akik között nyolc kisgyermek is volt. Szerencsére a személyszállító gép utasainak időben sikerült elhagynia a repülőt, ami az ütközés következtében kigyulladt. A gépen utazó szemtanúk közül többen nem is realizálták mi történik, csak amikor a gép személyzete megkezdte az evakuálást.

A Japán Parti Őrség segélyszállító gépe a Niigata városában található légibázisra tartott, amikor egyelőre tisztázatlan körülmények között, a kifutópályán összeütközött a Japan Airlines gépével. A parti őrség gépén a jelentések szerint 6 ember teljesített szolgálatot, akik közül öten életüket veszítették a balesetben. A szerencsétlenül járt legénység közül egyedül a repülő kapitányának sikerült időben kijutnia.

Objektum doboz

Japán miniszterelnöke Kishida Fumio a baleset teljes kivizsgálását sürgette, valamint felszólította az illetékes minisztériumokat, hogy tájékoztassák az ország lakóit az eredményekről.

A BBC a balesettel kapcsolatban megkereste a King’s College London professzorát Alessio Patalano-t, aki szerint a tragédia hátterében a Japán légiforgalmi irányítás merev szabályrendszerei állhatnak. A szigetország légterében ugyanis rendkívül szigorú a prioritásra vonatkozó szabályozás, így a mentésben résztvevő legtöbb repülőgép például nem élvez elsőbbséget a kereskedelmi repülőgépekkel szemben a kifutópályán. Biztosan azonban majd csak a vizsgálatok lezárultával lehet mondani.

A közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint a Haneda reptér egyelőre zárva tart, várhatóan a késő esti órákban nyitják majd meg újra a légiforgalom előtt.

Elolvasom a cikket