Német képviselő: alig maradt működőképes Leopard harckocsi Ukrajnában

Berlin még márciusban jelentette be 18 darab Leopard 2A6 harckocsi szállítását Ukrajnának, miután Kijev hónapokig könyörgött érte. Az ukránbarát szakértők által „játékmegváltóként” üdvözölt 2A6-os harckocsik a legmodernebbek közé tartoznak Németország arzenáljában, de a legtöbbjük jelenleg egy litvániai javítóműhelyben áll tétlenül – magyarázta Schafer a Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) fegyvergyártó cégeknek írt levelében, amelyet a dpa német hírügynökség ismertetett.

„Sajnos meg kell állapítani, hogy a leszállított harckocsiknak csak egy nagyon kis részét tudja most Ukrajna használni” – írta Schafer, kifejtve, sürgős cselekvésre van szükség, hogy a litván javítóközpontba pótalkatrészeket juttassanak, és a harckocsikat újra bevethetővé tegyék.

A harcban elszenvedett sérülések mellett sok harckocsi az elhasználódás miatt nem üzemel, míg néhányat a javítással próbálkozó ukrán szerelők tovább rongáltak – tette hozzá.

A 18 darab 2A6-os harckocsin kívül Németország és a Leopard platform más üzemeltetői mintegy 90 korábbi 2A4-es változatot és több mint 100 elavult Leopard 1A5-ös változatot bocsátottak Ukrajna rendelkezésére. Az orosz erők az év eleji harctérre érkezésük után heteken belül rakétákkal és kamikazedrónokkal semmisítették meg ezeket a harckocsikat, míg legalább két Leopard 2-t épségben foglaltak el az orosz csapatok.

Még novemberben a Forbes arról számolt be, hogy Kijev elvesztette legjobb német gyártmányú harckocsijainak negyedét, utalva a Leopard 2-esekre.

A Leopardokat széles körben használták Ukrajna nyári sikertelen hadművelete során, amelynek célja az orosz vonalak áttörése és az Azovi-tengeren fekvő Melitopol városának elfoglalása volt, ezáltal elvágva Oroszország hozzáférését a Krímhez. Mint kiderült, az ukrán erőknek csak egy maroknyi falut sikerült elfoglalniuk Zaporizzsja térségében az orosz védvonalak előtt, és az orosz védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint mintegy 160 000 embert és 16 000 nehézgépjárművet veszítettek a művelet során.

Ukrajna jelenleg nem csak a német harckocsikból, hanem az üzemeltetésükhöz szükséges személyzetből is hiányt szenved – írta a múlt hónapban a Die Welt című lap. Mivel Kijev azon fáradozik, hogy mozgósítsa a csapatokat, hogy pótolja a 2022 februárja óta elvesztett csaknem 400 000 katonát, a németországi kiképzőközpontok, ahol az ukrán katonákat a Leopard 2 harckocsik kezelésére tanítják, jelenleg fél kapacitással működnek – állította a német lap.

Elolvasom a cikket