Párhuzamos életek és ami ott történik

Dömök Ágnes
2024. január 2. kedd. 8:29

Az úgynevezett multiverzum-elméletek egyes szakemberek és tudósok körében népszerűek, de ezek között is számos változat létezik. Egyes elméletek szerint a végtelen univerzumok léteznek, amelyekben minden lehetséges esemény és változatosság megtörténik, mások pedig olyan elképzeléseken alapulnak, amelyek különböző fizikai konstansok vagy alapvető törvények mellett létező univerzumokat képzelnek el.

Fontos kiemelni, hogy ezek az elméletek jelenleg inkább tudományos hipotézisek, és nincs konkrét kísérleti vagy megfigyelési bizonyíték, amelyek alátámasztanák őket. A tudomány jelenlegi állása szerint a megfigyelt világunkat a jelenlegi fizikai törvények és alapvető konstansok határozzák meg, és a párhuzamos életek vagy univerzumok létezése inkább a tudományos fantasy és filozófia területén marad.

A multiverzum egy elméleti fizikai koncepció, amely azt sugallja, hogy nemcsak az általunk megfigyelhető univerzum létezik, hanem számos más univerzum is, amelyek egymástól elkülönültek, és különböző fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez az elmélet számos variációt és változatot tartalmaz, és a tudományos közösségben még mindig nagy vitát vált ki.

A multiverzum-elméletek közül néhány a következőket foglalhatja magába:

1. Bubble Multiverse (Hólyagmultiverzum): az elképzelés szerint az univerzum hólyagokban vagy buborékokban létezik, amelyek különböző fizikai törvényekkel rendelkeznek. Ezek a hólyagok egymástól elkülönülnek, és saját univerzumukat alkotják.

2. Many-Worlds Interpretation (Sokvilágos értelmezés): ezt a koncepciót a kvantummechanika területén alkalmazzák, és azt sugallja, hogy minden egyes kvantummechanikai eseménynek több lehetséges kimenetele van, és minden egyes kimenetelhez egy-egy ág tartozik a valóság „faágainak” rendszerében. Tehát minden lehetséges kimenetel valóságosan létezik, de különböző „ágvonalakon”.

3. Parallel Universes (Párhuzamos univerzumok): az elmélet szerint párhuzamos univerzumok léteznek, amelyek egymás mellett vagy párhuzamosan vannak, és különböző történeteket vagy kimeneteket mutatnak be.

Fontos megjegyezni, hogy a multiverzum-elméletek egyelőre nem rendelkeznek kísérleti vagy megfigyelési bizonyítékokkal és sokukat még mindig a tudományos spekuláció és hipotézis kategóriájába sorolják. A tudomány jelenlegi állása szerint a megfigyelhető univerzumot jól leírják a jelenlegi fizikai törvények és modelljeink.

Elolvasom a cikket