Politico: Az ukrajnai háborút 2024 első felében elveszíthetik

„Joe Biden amerikai elnök olyan körülmények között kezdi a 2024-es évet, amelyet bármelyik hivatalban lévő elnök megirigyelhetne. A gazdaság stabilan növekszik, az infláció csökken, a munkanélküliség fél évszázados mélyponton van, a tőzsde pedig rekordmagasságban zárja az évet. Az elnök legesélyesebb ellenfelének pedig négy különböző vádiratban 91 bűncselekmény miatt kell szembenéznie” – írja a Politico. Úgy vélik, vannak komoly problémák, amelyekkel még foglalkozni kell, de az újraválasztás alapjai erősek. És a fő dolog, ami balul sülhet el, az Ukrajna – írja a kiadvány.

„Biden több mint 60 milliárd dolláros segélyt kért erre az évre, de a kongresszus nem tett lépéseket” – folytatja a Politico. A lap szerint Donald Trump volt elnök már a hónap végén megszerezheti a republikánus jelölést, és a Capitol Hill republikánusai lépést akarnak majd tartani elnöki kedvencükkel, ami az Ukrajnának nyújtott segélyek leállításához vezethet.

„Ukrajna minden bizonnyal megszenvedi majd egy ilyen hiány következményeit, mivel az 1000 kilométeres frontvonal megtartásának és városainak rakéta- és dróntámadásoktól való megvédésének képessége létfontosságúan függ a folyamatos amerikai támogatástól. Röviden, az ukrajnai háború 2024 első felében elveszhet” – zárta sorait a Politico.

Elolvasom a cikket