Szédülést, ájulást és homályos látást is okozhat

Magyar Tibor
2024. január 2. kedd. 10:10

Az orvostudomány mai állása szerint optimálisnak tekinthető a vérnyomás, amennyiben nem haladja meg a 120/80 Hgmm-es értéket. Alacsony a vérnyomás, ha az érték 90/60 Hgmm alá esik.

Az alacsony vérnyomásnak is lehet komoly oka, például vérveszteség, szepszis, mellékvesekéreg-elégtelenség, pajzsmirigy-alulműködés vagy kiszáradás, ezek akár életet veszélyeztető állapotok is lehetnek, ezért minden esetben szükséges kivizsgálni az alacsony vérnyomás okát.

Az alacsony vérnyomásnak sok esetben semmiféle tünete nincs, azonban utalhat rá az ájulás, a szédülés, az általános gyengeségérzet, az enyhe fejfájás, a szétszórtság, a zavarodottság és a homályos látás is.

Amennyiben extrém alacsony vérnyomásértéket mér, hideg, nedves, sápadt bőrt, szapora légzést, gyenge, könnyen elnyomható gyors pulzust tapasztal, sokk esete állhat fenn.

Az alacsony vérnyomás lehetséges okai között szerepelhet az elégtelen vízivás következtében fellépő kiszáradás, egy hosszú, forró fürdő, túlságosan meleg öltözet, az időjárásból adódó hőség (hő hatására érrendszerünk kitágul, a benne lévő folyadék – vér – nyomása leesik), terhesség, egyes gyógyszerek, alkohol, táplálkozási hiánybetegségek, vérveszteség, szepszis, mellékvesekéreg-elégtelenség, pajzsmirigy-alulműködés, szívelégtelenség, allergiás reakció.

Az alacsony vérnyomás speciális formája a hirtelen felálláskor tapasztalható vérnyomásesés, valamint a nyaki verőerekben található nyomásérzékelő receptorok túlérzékenysége. Utóbbinál típusos ájulás (vérnyomás leesése) fordulhat elő, például borotválkozás közben, amikor a borotva a bőrön keresztül nyomást fejt ki az ütőérre; de enyhébb esetben akár a fej hirtelen elfordításakor is.

Az alacsony vérnyomás minden esetben részletes kivizsgálást igényel, hiszen hátterében megannyi életet veszélyeztető kórkép állhat.

A sokk tünetei lehetnek a zavartság, a szédülés, a „meszelt fal”-szerű sápadtság, a homályos látás, a felületes és kapkodó légzés, a gyenge és szapora pulzus, az ájulás vagy ájulásközeli állapot.

A túl alacsony vérnyomás komolyabb problémákat okozhat idős embereknél, akikre nézve komoly veszélyt jelent a megszédülés következtében egy esetleges elesés, illetve az ebből fakadó sérülés, törés.

Az alacsony vérnyomás kezelése

Az alacsony vérnyomás kezelése a kiváltó októl függ. Banális folyadékhiány esetében a folyadékpótló terápia hatásos lehet. Amennyiben az alacsony vérnyomás oka valamilyen fertőzés, a fertőzést megfelelő antimikrobiális terápiával kell kezelni. Ha gyógyszerek okozták a vérnyomáscsökkenést, ezek orvos általi dózismódosítása vagy elhagyása szükséges lehet. Vérvesztés esetén az elvesztett volument folyadékterápiával lehet pótolni. Amennyiben az egyén vérnyomása nem normalizálódik folyadékterápiára, bizonyos esetekben szükség lehet keringéstámogató kezelésre.

Elolvasom a cikket