Álmodik a nyomor

Vajon miért tartja fontosnak Csintalan Sándor MSZP-s pártkatona és Kovács Zoltán, a baloldali Élet és Irodalom főszerkesztője, hogy rugdossa a magyar kormányt, ahogy teszi a KlikkTV Mélyvíz adásában. Tudják jól, hogy a kutya se figyel rájuk, a véleményük egyáltalán nem fontos. Talán éppen ezért szapulják Orbánt, hogy valaki odafigyeljen rájuk. De sekély e kéj. A magyarok az ellenzékre sem figyelnek, mert annyira zavart állapotban vannak, hogy az átlag ellenzéki szavazónak képtelenség eldöntenie, kire szavazzon a túlságosan is széles, de gyatra, nívótlan felhozatalból.

Maga Csintalan Sándor ismeri el a beszélgetésben, hogy „nincs hiteles” ellenzék, hozzátéve, hogy működnek a lejárató kampányok is. Csintalan kétszeresen is a lényegre tapintott, de egyáltalán nem úgy, ahogy szándéka vezette.

Ha azt mondja, nincs hiteles ellenzék, akkor az azt jelenti, hogy még a baloldali szavazók sem hallgatnak rá. Valójában Gyurcsány Ferencre és Dobrev Klárára sem. Csintalan szerint „Nem részkérdésekről kellene vitázni, hanem arról beszélni, milyen ez a rendszer és milyet kell a helyére állítani.”

Az emberek meg azt mondják erre: A rendszer jó. Nem kell ennek a helyére semmilyen másikat állítani. Jó ugyanis a fiataloknak, akiknek nem kell szja-t fizetni, jó a családalapítóknak, akiket támogat a CSOK+, jó a felnőtteknek, akiknek emelkedik a bére, nő a minimálbér és a garantált bérminimum, jó a nyugdíjasoknak, akiknek követi az inflációt a nyugdíjak értéke, kapnak nyugdíjprémiumot, ha olyan a gazdasági növekedés és megkapják a Gyurcsányék által elvett 13. havi nyugdíjat. Ez fix, ez biztos.

Működik a rezsicsökkentés, az Unió legalacsonyabb energiadíját kell fizetnünk, minden család 181 ezer forint támogatást kap az államtól az energiaszámlájához. Megmaradt a kamatstop és továbbra is él az extraprofitadó. Ez mind a magyarok életét könnyíti, míg ha Gyurcsányék jönnek, ezek megszűnnek. Jönnek továbbá a migránsok, a genderlobbi előretör, és az ukrán háborút Magyarország is finanszírozni fogja, kivonva ezt a pénzt a magyar költségvetésből. Milyen rendszert kéne lecserélni, kérem tisztelettel?

Azt mondja Csintalan, hogy Orbán sikeres propagandával képes az erő látszatát nyújtani. Mi a sikeres propaganda, tessék mondani?

Az nyilván az lenne, ha a fentiek nem teljesülnének, csak beszélne róla a kormány. Az propaganda lenne, üres megtévesztés.

De nem erről van szó, hanem a napi élet realitásainak bemutatásáról. A baloldali sajtó erejénél fogva képes lenne bemutatni, hogy mindez üres hazugság. Csakhogy nem az. Egyáltalán nem az. A baloldali sajtó ereje azért csökkent le, mert nincs hiteles tartalom, amit a széles körű ballib sajtó úgy tudna közvetíteni, hogy az embereket ez érdekelje.

A marakodás pedig nem érdekli őket. Csintalan nyilvánvalónak és érthetőnek tartja, hogy a demokratikusnak mondott ellenzék pártjai bizonyos kérdésekben eltérő álláspontokat képviselnek. Ugyanakkor ahhoz, hogy a 2026-os választásokon sikeresek legyenek, elkerülhetetlen: a presztízs-kérdéseket, a kölcsönös sérelmeket legalább részben félre kell tenni.

Ez azért érdekes, mert Csintalan is tudja, hogy az ellenzék pártjai azért vallanak bizonyos kérdésekben eltérő nézeteket, hogy meglegyen legalább az egy százalékuk, amiből a pártvezetés a következő választásokig ragyogóan él, és még dolgozni se nagyon kell hozzá.

Itt van a kutya elásva, kérem szépen. Megélhetési politizálás zajlik, semmi más. Az ellenzék politikusai ugyanazt vallják, mint Gyurcsány. Teljes mellszélességgel támogatják Brüsszelt, meg azokat az amerikai forráshelyeket, ahonnan guruló dollárok érkeznek.

Csintalan szerint „cél a rendszer megbuktatása, a kétharmad megszerzése, majd új alaptörvény, új választási törvény megalkotása és elfogadása, a NER felszámolása.” Ady azt mondja erre: „Álmodik a Nyomor”.

Erre maga Fleck Zoltán gyurcsányista jogszociológus fejti ki az ellenválaszt Vörös Imrével, Bárándy Péterrel karöltve, miszerint éppen azért kell az ellenzék esetleges ötven százalék plusz egy szavazat megszerzése esetén felfüggeszteni az alaptörvényt, hogy végre lehessen hajtani a gyurcsányisták rendszerváltását. Fleck ezt mondta: „Nagy valószínűséggel egy ’22-es ellenzéki győzelem után időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után.”

Csintalanék is azért povedálnak, hogy végül ezt az irányt kövesse az ország.

Klasszikusan: Egy lószart, mama.

A szerző szerkesztő

Elolvasom a cikket