Az USA visszautasította a Gázai övezet etnikai tisztogatására vonatkozó izraeli javaslatot

2024. január 3. szerda. 12:38

Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő kifejezetten elutasította Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter és Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter közelmúltbeli, a palesztinok tömeges deportálását támogató megjegyzéseit, amelyet “lázítóak és felelőtlenek” minősített.

Megjegyezve, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és kabinetjének más tagjai tagadták, hogy a kormány hivatalos politikája lenne a gázai palesztin lakosok kitelepítése, Miller követelte, hogy a miniszterek “azonnal” álljanak el az ilyen retorikától.

“GÁZA PALESZTIN FÖLD, ÉS PALESZTIN FÖLD MARAD, AHOL A HAMÁSZ MÁR NEM IRÁNYÍTJA A JÖVŐT, ÉS AHOL NINCSENEK OLYAN TERRORCSOPORTOK, AMELYEK KÉPESEK LENNÉNEK FENYEGETNI IZRAELT” – FOLYTATTA.

Hétfőn Ben Gvir “helyes, igazságos, erkölcsös és humánus megoldásnak nevezte a gázai lakosok kitelepítésére való ösztönzését” az enklávén kívülre, kifejtve, hogy ez lehetővé tenné a határ menti településeken élő izraeliek számára a hazatérést.

Miller nyilatkozatát követően fokozta megjegyzéseit, és a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta:

“NAGYRA ÉRTÉKELEM AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKAT, DE MINDEN TISZTELETEM MELLETT… AZT FOGJUK TENNI, AMI IZRAEL ÁLLAMNAK JÓ”.

Smotrich hasonlóan nyilatkozott a Katonai Rádiónak adott vasárnapi interjújában. “Amit a Gázai övezetben tenni kell, az a kivándorlás ösztönzése” – mondta. “Ha 100 000 vagy 200 000 arab van Gázában, és nem 2 millió arab, akkor az egész vita a [háború] utáni napon teljesen más lesz”.

Míg Netanjahu hivatalának egy tisztviselője később azt mondta az Associated Pressnek, hogy “a hamis állításokkal ellentétben Izrael nem törekszik a gázai lakosság kitelepítésére”, ehelyett csupán arra törekszik, hogy “lehetővé tegye azoknak az egyéneknek, akik el akarnak menni, hogy ezt megtegyék”, egy novemberben kiszivárgott kormányzati dokumentum a terület mind a 2,3 millió lakójának tömeges áttelepítését szorgalmazta az egyiptomi Sínai-félszigetre – ezt a tervet se palesztinok, se az egyiptomiak nem fogadják el.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma többször felszólított arra, hogy a teljes palesztin államiság előszobájaként Gázát a Palesztin Hatóság irányítsa, amely jelenleg Ciszjordániát igazgatja, és a Hamász 2007-es választási győzelme előtt Gázát vezette. Izrael nyíltan ellenezte a kétállami megoldást.

Gáza 2,3 millió lakosából legalább 1,8 millióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni, amióta Izrael bombázni kezdte a területet a Hamász október 7-i, határon átnyúló támadása után, amelynek során 1200 izraeli halt meg. Számos lakónegyedet a földdel tettek egyenlővé, és a létfontosságú polgári infrastruktúra, például a kórházi rendszer gyakorlatilag megsemmisült az övezetben.

Az enklávé egészségügyi minisztériuma szerint a háború kezdete óta több mint 21 800 palesztint öltek meg izraeli bombák, és több mint 56 000-en súlyosan megsebesültek. A jelentések szerint több ezren eltűntek a romok alatt.

Elolvasom a cikket