CNN: az USA és Katar csendben megállapodott az amerikai katonai jelenlét meghosszabbításáról

Al Udeid, amely 2003 óta a legnagyobb amerikai katonai létesítmény a Közel-Keleten, akár 10 ezer katona befogadására is alkalmas. A katari és a brit légierő is használja.

A megállapodást, amelyet nem jelentettek be nyilvánosan, “egy olyan időszakban kötötték meg, amikor Katar egyre nagyobb ellenőrzés alá kerül, mert magas rangú Hamász-vezetőket látott vendégül”.

Dohai tisztviselők a bírálatokra reagálva arra emlékeztettek, hogy a Hamász palesztin fegyveres csoportnak még 2012-ben engedélyezték, hogy politikai irodát nyisson Katarban Barack Obama akkori amerikai elnök utasítására.

A CNN szerint az amerikai jelenlét meghosszabbítása az Al Udeidben “kiemeli Washington bizalmát az apró öböl menti ország iránt”, amely kulcsszerepet játszott a Hamász által fogva tartott amerikai foglyok szabadon bocsátásának közvetítésében.

Washington kiállt Izrael mögött a gázai katonai művelet közepette, amelyet válaszul indítottak a Hamász október 7-i támadására, amelyben mintegy 1200 ember halt meg és 240 embert ejtettek túszul. Joe Biden amerikai elnök azonban bírálta a Izraelt a palesztin enklávé “válogatás nélküli” bombázása miatt, mondván, hogy Izrael azt kockáztatja, hogy az ilyen politika miatt elveszíti a nemzetközi támogatást. A Gáza elleni izraeli támadások halálos áldozatainak száma a helyi egészségügyi minisztérium szerint már meghaladta a 22 ezret.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter decemberben látogatást tett Al Udeidben, de nem szólt semmit a meghosszabbítási megállapodásról. Csak annyit közölt, hogy Washington és Doha “hivatalosan is lépéseket tesz kétoldalú védelmi kapcsolataink bővítésére és megerősítésére”. Austin szerint ez úgy fog történni, hogy “Katar elkötelezi magát amellett, hogy jelentős erőforrásokkal járul hozzá az itt, az Al Udeid légibázison lévő képességek növeléséhez, és ez mindkét haderőnket támogatja majd az elkövetkező években”.

Elolvasom a cikket