Durrogtatás helyett csendes séta a vadludakért Tatán

2024. január 3. szerda. 13:31

Tata jól „vizsgázott” idén szilveszterkor, hiszen a város nagy része nyugodt, csendes volt, inkább csak távolabbról, a tilalmi zóna határain, illetve a szomszéd településeken fellőtt tűzijátékok robaja hallatszott át. Míg a környező településeken már kora este megkezdődött a szokásos tűzijáték-háború, addig Tatán az éjfél előtti órákban csak elvétve hallatszott néhány illegális petárda és tűzijáték – állt az MME bejegyzésében.

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, az Által-ér Szövetség, a rendőrség, a polgárőrök és az előzetesen regisztrált önkéntesek széleskörű részvételével már december 31-én délután megkezdődött az Öreg-tó környékén a járőrözés, estétől pedig a város teljes területére kiterjesztették a szolgálatot.

Az intenzív jelenlétnek és a szervezettségnek köszönhetően számos helyről sikerült távozásra késztetni a tűzijátékozni szándékozókat. A járőrök több helyen tetten is értek tűzijátékot használókat, és figyelmeztették őket, hogy tiltott helyen próbálkoznak. Mint írják, csaknem húsz alkalommal rendőri intézkedésre vagy figyelmeztetésre is szükség volt. Mindezt az tette lehetővé, hogy Tatán 2018 óta tűzijáték-korlátozás van érvényben, amit a legtöbben be is tartanak.

Az idén először kezdeményezett „Csendes séta a vadludakért” igen népszerűnek bizonyult, a késő éjszakai időpontban több, mint hatvanan vettek részt ezen a programon az Öreg-tó partján – állapították meg.

A séta résztvevőit a szervezők pogácsával, pezsgővel kínálták, a jó hangulatú sétán szakvezető gondoskodott arról, hogy a résztvevők érdekes információkkal gazdagodjanak a vadludakról és a tavon telelő más vízimadarakról.

Az önkéntesek járőrözése örömteli eredménnyel járt, ugyanis a vadludak nyolcvan százaléka a tavon maradt, nem repültek szanaszét rémületükben, sőt még más petárdás helyszínekről is érkeztek vízimadarak szilveszter éjszakáján.

Tatai vadludak

Tatai vadludak

Fotó: Facebook/MME

Elolvasom a cikket