A NASA elképesztő küldetésre készül 2024-ben

A NASA Parker Solar Probe idén hihetetlenül közel fog elhaladni a Naphoz, hogy mintát gyűjtsön a csillagról, ami a tudósok szerint az első holdraszálláshoz hasonlít. A szonda 2018. augusztus 12-én indult, és 2024. december 24-én 435 000 mérföld/órás sebességgel mindössze 3,8 millió kilométerre a Nap felszínétől fog elrepülni.

Így az űrszonda hétszer közelebb lesz a Naphoz, mint az emberiség történetében bármely más űrhajó.

„Gyakorlatilag majdnem leszállunk egy csillagra. Ez monumentális eredmény lesz az egész emberiség számára. Ez egyenértékű az 1969-es Holdra szállással” – idézte az Express cikke Nour Raouafi, a projektben dolgozó tudós BBC-nek tett nyilatkozatát.

A szonda fényképeket készít és méréseket végez majd, amelyek a tudósok reményei szerint segítenek jobban megérteni a napszél jelenségét. Emellett remélhetőleg lehetővé teszi majd a tudósok számára, hogy jobban megjósolják az űrbéli időjárást, például a napviharokat, amelyek hatással lehetnek a földi elektronikára.

Nicky Fox, a NASA tudományos vezetője a BBC-nek elmondta, hogy a tudósok nem tudják, hogy mire fognak rájönni a történelmi küldetés során, de a napszélben a felmelegedéssel kapcsolatos hullámokat fogják keresni.

„Gyanítom, hogy sok különböző típusú hullámot fogunk érzékelni, ami a folyamatok keverékére utal, amelyeken az emberek évek óta vitatkoznak” – tette hozzá Nicky.

A küldetésre akkor kerül sor, amikor a Nap eléri 11 éves napciklusának csúcspontját, ami azt jelenti, hogy a napszél és a napkitörések gyakorisága és erőssége erőteljesebbé válhat.

Bár ezek a természeti jelenségek általában nem okoznak fennakadásokat, egy elég erős naptevékenység világszerte megzavarhatja az internetet, és rádiókimaradásokat okozhat.

Elolvasom a cikket