Áttörés a szuperbaktériumok elleni harcban

Az Acinetobacter baumannii (CRAB) nevű szuperbaktérium világszerte rémálom a kórházak számára, mivel a fertőzött betegek nagyjából felét megöli, és ellenáll az antibiotikumoknak. A Los Angeles Times szerint most azonban a kutatók megtalálhatták az ellenszerét, és ez reményt ad a multirezisztens kórokozók elleni harcban.

Az Egészségügyi Világszervezet és az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjai által egyaránt kiemelt prioritású kórokozóként azonosított CRAB a baktériumok egy olyan csoportjának leggyakoribb fajtája, amely szinte minden rendelkezésre álló antibiotikummal szemben rezisztens. Az áldozatok jellemzően kórházi betegek, és csak Amerikában százakkal végez évente.

A 2024-es év azonban biztató hírekkel indul a globális egészségügyi fronton: a kutatók fél évszázad óta először azonosítottak olyan új antibiotikumot, amely a jelek szerint hatékonyan pusztítja el az A. baumannii-t.

A vegyület, a zosurabalpin újszerű módon támadja a kórokozókat, megzavarva azt az útvonalat, amelyen egy kulcsfontosságú toxin a baktériumsejt belsejéből a külső membránba jut – ez védi meg a baktériumot az immunrendszer védekező támadásaitól.

Az eddigi teszteken a CRAB-nak nem volt alkalma ellenválaszt kifejleszteni a gyógyszerrel szemben, ami azt jelenti, hogy a zoszurabalpin legalább egy kis ideig elháríthatja a súlyos betegséget és a halált.

A gyógyszert a svájci Roche gyógyszeripari vállalat és a Harvard Egyetem tudósai közösen fejlesztették ki. Eredményeiket szerdán tették közzé a Nature című folyóiratban.

Elolvasom a cikket