Dróntámadás érte egy helyi milícia főhadiszállását Irakban

MH/MTI
2024. január 4. csütörtök. 16:46

Rendőrségi, valamint szemtanúi beszámolók szerint két drón csapódott be a csoport bagdadi központjába. Hárman azonnal meghaltak, egy társuk pedig – a csoport szóvivőjének elmondása szerint – később halt bele sebeibe.

A milícia és a rendőrség szóvivője egyaránt megerősítette, hogy a támadásban a csoport helyi parancsnoka, valamint egyik segítője is meghalt.

A támadással az an-Nudzsaba szóvivője és másik két fegyveres csoport Washingtont vádolta meg, fenyegető üzeneteket is közzétettek. „Meg fogják bánni az amerikaiak, hogy végrehajtották ezt a támadást” – jelentette ki Abu Akel al-Muszavi, az egyik csoport parancsnoka.

Az iraki hadsereg is a „nemzetközi koalíciós erőket” tette felelőssé a történtekért.

Az iraki hatóságok nyomozást rendeltek el a dróntámadás ügyében.

A washingtoni Fehér Ház egyelőre nem fűzött megjegyzést a történtekhez.

A múlt hónapban az Egyesült Államok megtorló légicsapásokat intézett iraki célpontok ellen, mert az Iránnal szövetségben álló egyik milícia dróntámadásokat hajtott végre amerikai érdekeltségek ellen, és az egyik támadásban egy amerikai katona életveszélyes állapotba került, két másik pedig megsebesült.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet izraeli célpontok ellen intézett október 7-i támadása óta száznál is több alkalommal érte rakéta- vagy dróntámadás az Irakba és Szíriába telepített amerikai kontingenseket. Irakban mintegy 2500, Szíriában 900 amerikai katonát állomásoztatnak, elsődleges feladatuk az Iszlám Állam újbóli megerősödésének megakadályozása, valamint tanácsadás és segítségnyújtás a helyi vezetők számára.

Elolvasom a cikket