Mikor lesz a világvége?

Örök kérdés, ami foglalkoztatja az embereket, hogy mikor is következhet be a világvége. Filmek tucatjai választják ezt a témát. Születnek közeli és távolabbi időpontokról is hírek, de ezekről mindig kiderül, hogy csak egy újabb szenzációhajhász jóslat volt. Elevenítsünk fel ilyen időpontokat, amikorra többen is tudni vélték a világ halálát.

Amióta világ a világ több feljegyzést is találhatunk a világvégéről. 960-ban a tudós Thüringiai Bernát okozott Európában nagy ijedelmet azzal a bejelentésével, hogy számításai szerint a világ még 23 évig fog tartani. Saját halála majdnem tíz évvel később következett be a megjósolt nagy esemény időpontjánál.

A kora középkori keresztény apokaliptikus tanok 1000-re jósolták a világvégét, igaz ezeket a tanokat újra és újra értelmezték, így más elméletek is napvilágot láttak.

1179-ben Juan de Toledo asztrológus pamfletet tett közzé, miszerint a világnak akkor lesz vége, amikor minden (akkor ismert) bolygó a Mérleg csillagképben fog tartózkodni. A bizánci császár befalaztatta palotája ablakait, az angliai Canterbury érseke pedig vezeklési napot hirdetett meg. Bár a bolygók említett együttállása megtörtént, a világvége elmaradt.

1523 júniusában brit asztrológusok megjósolták, hogy a vég Londonban fog kezdődni, óriási árvízzel, következő év február 1-én. Érdekes, hogy azon a napon nem hogy özönvíz, de egy csepp eső sem esett.

William Miller, a millerita szekta alapítója 1832-től prédikált az 1844. március 14-én bekövetkező világvégéről. Az elmaradt világvége után közölte híveivel, hogy Isten máskorra halasztotta az utolsó ítéletet.

2000-ben eljön a világvége. Ez a hír először az 1970-es években merült fel. Az elméletek szerint ezt a világvégét az okozta volna, hogy a számítógépek képtelenek lettek volna különbséget tenni 2000 és 1900 között. Idővel persze hihetetlenebbnél hihetetlenebb teóriák is napvilágot láttak a 2000-es világvégéről, például az, hogy nukleáris katasztrófa történik, vagy az, hogy összeomlik a tőzsde.

Ezután a következő a 2006-ra jósolt világvége. Futótűzként terjedtek az a 2003-as BBC2 csatornán megjelenő A Biblia kódja című sorozatban elhangzottak, ami szerint 2006-ban véget ér a világ. Ez a jóslat sem vált be.

A következő, sokakat foglalkoztató világvége a 2012-es volt, amit a maják jóslataként tartottak számon. Majaszakértő tudósok azt állították, hogy a közelgő világvége jóslatai egyetlen létező maja kódexben sem szerepeltek, és az a felvetés, hogy a maja naptár 2012-ben véget ér, a maja történelem és kultúra helytelen bemutatása. Egy 2012 elején, 21 országban a Reuters megbízásából az Ipsos által készített közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 10 százaléka hitte, hogy a maja naptár december 21-ére világvégét, vagyis apokalipszist ígér, ami be is következik. A kutatás szerint a magyarok 12 százaléka hitt ugyanebben. Végül ez a világvége sem jött el.

Az utóbbi időben mintha egyre több ilyen jóslat születne. A TikTok megjelenésével megszaporodtak a világvége-videók is, na és persze az időutazók tábora is bővülésnek indult. Nem kell sokat böngésznünk a videók között, hogy rátaláljuk egy-egy verzióra, ami lehet napkitörés, háború, apokalipszis vagy éppen járvány.

A mesterséges intelligenciát is megkérdezték, négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel. Természeti katasztrófa, nukleáris háború, klímaváltozás vagy éppen pont a mesterséges intelligencia hozhatja el a világvégét. Ám azt is megjósolta, hogy ezeket az emberiség el tudja kerülni.

Nézzünk két jóslatot, aminek az időpontja még előttünk áll. Newton pár éve nyilvánosságra került levelezéséből kiderül, hogy szerinte a világvége 2060-ban érkezik el, spanyol tudósok pedig egy kisbolygó Földbe csapódásához kötik a világvégét 2182-ben.

Elolvasom a cikket