Veszélyes anyagok, amelyek minden háztartásban megtalálhatók

Mosó- és mosogatószerek, általános tisztítószerek

A mosószerek használata elengedhetetlen a ruhák, textíliák és egyéb eszközök tisztántartásához, így szinte minden háztartásban megtalálhatók. Egészségkárosító hatás: a mosószerekben található különböző vegyi anyagok potenciálisan károsak lehetnek az egészségre, ha a szervezetbe kerülnek, illetve nem megfelelő tárolás vagy kidobás esetén környezetkárosító hatásuk is lehet.

Tisztítószer lenyelése esetén az érintett személyt ne hánytassuk, a folyadékbevitelt pedig kerüljük! Szilárd, zsíros, a habképződést csökkentő táplálék adható. Ha a gyermek köhög vagy buborékok jönnek ki a száján, azonnali orvosi ellátás szükséges! Ha légzése megfelelő, mossuk ki a száját!

Mosógélkapszulák, mosógélpárnák

Az általános mosószerekhez képest koncentráltan tartalmaznak vegyi anyagokat, így az általuk okozott mérgezés tünetei is súlyosabbak.

A koncentrált mennyiségű tisztítószer súlyos szemkárosító hatással rendelkezik, lenyelve pedig erősen irritáló, egyes típusok (különösen a fehérítők) a gyermekeknél maró hatásúak. A párnácskába harapva a benne lévő gél a szembe, valamint az orrba, torokba is fröccsenhet, majd a tüdőbe, gyomorba juthat, ami súlyos következményekkel járhat.

A színes és illatos mosógélkapszulák csábítók lehetnek a gyermekek számára, hogy megkóstolják, ennek megelőzése érdekében a mosógélpárnákat borító filmréteg újabban egy bitrex nevezetű keserű anyagot is tartalmaz, amelynek rendkívül kellemetlen íze, hányingert keltő hatása miatt a gyermek automatikusan kiköpi, vagy kiveszi a szájából. Ennek ellenére a gyermekek számára nem elérhető helyen szükséges tárolni ezeket a szereket!

Folteltávolítók

A folteltávolítók nagyon gyakran használt tisztítószerek, amelyek segítenek eltávolítani a ruhákról és más textíliákról a makacs foltokat.

A folteltávolítók általában tartalmaznak hidrogén-peroxidot, perkarbonátokat vagy perborátokat, amelyek töményen maró hatásúak.

Fehérítőszerek

A fehérítők általában tartalmaznak nátrium-hipoklorit, nátrium-hidroxid vagy valamilyen kationos detergenst, amelyek nagyon erős oxidálószerek.

Mar szerek

A marószerek általában savakat, lúgokat vagy más erős vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek károsak az egészségre.

Ilyenek a vízkőoldók, vízkőtelenítők, amelyek maró hatásúak, sósavat, foszforsavat vagy egyéb savakat tartalmaznak olyan mennyiségben, ami bőrre, nyálkahártyára kerülve égési sérülést okozhatnak. A mosogatógép-tabletták, lefolyótisztítók lúgos, maró hatású szerek, mivel nátrium- vagy kálium-hidroxidot tartalmaznak. A hideg zsíroldók, sütő- és grilltisztítók lúgot vagy kationos detergenst tartalmazó, intenzív hatású tisztítószerek.

Klórgáz

A klórgáz erős szagú, sárgászöld színű gáz, amely klóros vegyületek bomlása során keletkezik. Hipokloritot vagy savat tartalmazó tisztítószerek (vízkőoldó, ecet) összeöntésekor fejlődő, nagyon mérgező gáz, belélegzése maradandó egészségkárosodást, akár halált is okozhat.

Illóolajok és egyéb illatanyagok

Az illóolajok természetes anyagok, amelyeket növényekből vonnak ki. Széles körben használatosak az aromaterápiában, kozmetikumokban, illatosítókban, valamint az otthoni tisztítószerekben is.

Bár általában biztonságosak, az illóolajok bizonyos összetevői allergiás reakciókat, bőr- és légúti irritációt okozhatnak. Az illóolajokat nem szabad lenyelni, mert mérgezők: 15 ml illóolaj elfogyasztása végzetes is lehet, mivel rendkívül irritáló, vese-, tüdő-, agy- és gyomornyálkahártya-károsító hatású. Bizonyos illóolajok lenyelve kifejezetten mérgezők (pl. menta, eukaliptusz). Egyéb háztartási illatosítók esetén pedig további káros vegyi anyagok jelenlétével is számolnunk kell.

Körömlakklemosó, parfüm, after shave

A körömlakklemosók, after shave-ek és parfümök mindennapi életünk részei. A körömlakklemosó acetont, etil-acetátot és egyéb oldószereket tartalmazhat, a parfüm és after shave pedig magas alkoholtartalmú termékek.

Körömlakklemosó esetén a mérgezés tünetei lehetnek az acetontól, ami gyorsan felszívódik a gyomorból vagy a nyálkahártyákon keresztül – helyi irritációt, hányást, központi idegrendszeri zavarokat okoz, emeli a vércukorszintet; az etil-acetát irritál, szédülést, fejfájást, bágyadtságot, általános rosszullétet okoz; a tünetek kialakulásához nagyobb mennyiség elfogyasztása szükséges.

A parfüm és az after shave alkoholt tartalmaz, ami nagyobb mennyiségben történő fogyasztás esetén a dehidratáció és az alkoholmérgezés jellemző tüneteit okozza. Vannak bennük szintetikus illatanyagok is, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak az arra érzékenyeknél.

Higanyos hőmérő

A higanyos lázmérők forgalmazását 2009-ben betiltották, sok háztartásban azonban még megtalálhatók a korábban vásárolt lázmérők. A lázmérőben lévő higany lenyelése ép gyomor és bélrendszer esetén nem okoz problémát, mivel nem szívódik fel a bélcsatornából. Bőrön át sem szívódik fel, de elhúzódó expozíció esetén bőrviszketés, kiütés jelentkezhet. Ugyanakkor a higanygőz tartós belégzése komoly veszélyforrás! Ha például az eltört hőmérőből kiszabadult higany porszívózással a légtérbe kerül vagy hosszú ideig (hetekig, hónapokig) feltakarítatlanul marad, párolgása károsíthatja a család egészségét.

Gombelem

A gombelemek számos elektronikus eszközben használatosak a mindennapokban, például távirányítókban, órákban, játékokban, fülhallgatókban. A gombelemet kicsi mérete miatt az őrizetlenül hagyott gyermek könnyedén lenyelheti, orrába vagy fülébe dughatja. A lenyelt gombelem a legtöbb esetben áthalad a bélrendszeren, és változatlan formában ürül a széklettel. Komolyabb probléma akkor fordulhat elő, ha a gombelem sérült (ez többnyire elöregedett elemeknél fordul elő), illetve megakad a nyelőcsőben. A sérült elemből szivárgó maró anyagok (higany, kadmium, ólom, erős savak stb.) a nyálkahártya felmaródását okozhatják, ami akár a nyelőcső vagy a bélfal kilyukadásához (perforáció) is vezethet, ezért az orrba, szájba került vagy lenyelt elemet sürgősen el kell távolítani.

Gyógyszer

Véletlen gyógyszermérgezés főként gyermekek körében, az elől hagyott gyógyszerek véletlen elfogyasztásával, vagy a szülő általi túladagolás/gyógyszertévesztés miatt történhet. Felnőttek körében gyógyszermérgezést leggyakrabban a különböző tünetekre ajánlott, azonban azonos gyógyszerhatóanyag-tartalmú készítmények együttes szedése okozhat (pl. náthára, fejfájásra, menstruációs görcsre külön beszedett, de ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó készítmények együttes alkalmazása). A gyógyszermérgezés okozta egészségkárosító hatás fakadhat abból, hogy nem megfelelő készítményt alkalmaz valaki (készítmények összetévesztése, gyermek véletlen gyógyszerfogyasztása), vagy pedig a megfelelő készítmény túladagolása nyomán. Az alkalmazott gyógyszer típusától enyhe, vagy súlyos esetben akár életet veszélyeztető tünetek is jelentkezhetnek.

Elolvasom a cikket