Zelenszkij Hitlerhez hasonló magatartást mutat

Egy háborút csábítóan könnyű elkezdeni, de fájdalmasan nehéz befejezni – mondta a Magyar Hírlap stúdiójában Somkuti Bálint. A biztonságpolitikai szakértő kiemelte, a Nyugat egzisztenciális kérdést csinált az orosz-ukrán háborúból.

„Nagyon komoly esélyt látok arra, hogy a háború fegyveres szakasza legkésőbb 2024 második felében befejeződik, de ez nem jelenti a háború teljes végét, mert a béke nem születik meg még ekkor” – fogalmazott a szakember.

Somkuti Bálint megjegyezte, hogy a Nyugat miért gondolta, hogy bírni fogja ezt a küzdelmet, hogy miért avatkozott bele a háború menetébe, hogy miért biztatták Zelenszkijt a háború folytatására arra nem tudjuk a választ, de valószínű túlbecsülte az erejét. Hozzátette, a konfliktus végén a nyugatnak magába kell néznie, hogy mi az amit tud és mi az amit nem.

A háborús szintér kiterjedéséról elmondta, Ukrajna behúzhat véletlenül is és szándékosan is Magyarországnak. Kérdés, hogy ezt hogy kezelné a NATO. Egy ilyen helyzetben komoly meglepetések történhetnek – hívta fel a figyelmet.

Emlékeztetett, az EU és az Egyesült Államok a korábbi elveiket felrúgva igyekeznek a NATO-ba és az EU-ba Ukrajnát integrálni, teljesen figyelmen kívül hagyva az aggódó szavakat és érveket.

A háború lezárásáról kiemelte: „Utoljára hasonló viselkedést, hasonló gondolatokat Hitlertől láttunk. Amerika partraszállásánál egyértelműnek látszott, hogy vége a háborúnak, de Hitler még akkor is azt mondta, hogy ők fognak nyerni és jönnek a csodafegyverek. Zelenszkij ehhez hasonló magatartást mutat most. Kezd elszakadni a valóságtól, hiába van szándéka, ez a valóságban kevés lesz.”

A belpolitikai helyzetről kifejtette, három hatalmi központ kezd kialakulni Ukrajnában. Hivatalosan fel van függesztve a politikai tevékenység, de Vitalij Klicsko egy önálló tényező Kijev főpolgármestereként. Donbaszba személyesen látogatott, amivel a saját imidzsét erősíti és a katonák morálját igyekszik feljebb tornázni. Elindult egy politikai küzdelem a háttérben, amiben a hadsereg is jelentős szerepet fog kapni – jegyezte meg. Somkuti Bálint hozzátette, Klicskonak nem csak Amerikában de Németországban is komoly támogatottsága van, elképzelhető hogy egy olyan helyzetben, ha az elnökkel valami történik, akkor a hatalmi vákumban, akár ő is előre léphet. Az tisztán látszik, hogy Zalusznij és Zelenszkij között nyilvánvaló, hogy konfliktus és feszültség van – fűzte hozzá.

Vannak arra utaló jelzések, hogy Amerika próbálja rávenni Zelenszkijt, hogy engedjen el területeket, próbálja elhúzni a háborút, próbáljon úgy fellépni, hogy az már ne kerüljön annyiba, de ehhez olyan változásra lenne szükség az elnök részéről, amit ő nem fog megtenni – magyarázta a szakember.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket