Aresztovics: Ukrajnát nem látják szívesen a NATO-ban és az EU-ban

Volodimir Zelenszkij elnök egykori tanácsadója a Julija Latinyina újságíróval közös pénteki adásban tette a megjegyzéseket, amelyben kommentálta az EU Tanácsának december közepi döntését, miszerint tárgyalásokat kezd Ukrajna csatlakozásáról.

„Bármennyire is szeretnénk csatlakozni a NATO-hoz és az EU-hoz – ott nem látnak minket szívesen” – mondta.

Aresztovics megjegyezte, hogy Ukrajna NATO-csatlakozási „lehetőségének” az ára „egy nagy háború kirobbantása Oroszországgal”, hozzátéve, hogy ugyanez vonatkozik más nyugati országokra is. A Nyugat „nem hajlandó megfizetni ezt az árat” – mondta.

Ukrajna célja, hogy „csatlakozzon egy nagy unióhoz, megvalósíthatatlan”, és az egyetlen kiút ebből a helyzetből az, hogy „ne alázza meg magát”, és a kül- és belpolitikai kérdéseket Kijevben, „ne pedig Brüsszelben, Washingtonban vagy Moszkvában” intézzék – mondta Aresztovics.

Kijevnek ezért „fel kellene ismernie a valóságot”, és a saját irányába kellene kezdenie a fejlődést, ahelyett, hogy azt az „illúziót” kergetné, hogy visszaszerezze 1991-es határait, és belépjen az EU-ba és a NATO-ba – mondta. Azerbajdzsánt, Izraelt és Dél-Koreát is példaként említette olyan államokra, amelyek nem tagjai ezeknek a szövetségeknek, és „elég jól vannak”.

Az Ukrajna EU-csatlakozásáról szóló hivatalos tárgyalások megkezdéséről szóló határozatot december 15-én hozta meg a blokk 27 tagállama közül 26 tagállam. Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki Kijev csatlakozásának egyik fő ellenzője volt, kijelentette, hogy országa „nem kíván részt venni ebben a rossz döntésben”, és a szavazáskor elhagyta a termet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2022 szeptemberében jelentette be, hogy felgyorsítja országa NATO-csatlakozási kérelmét, azt állítva, hogy „de facto már bejutott a NATO-ba”, és a kérelmet ezért nyújtották be, hogy „de jure is”.

Joe Biden amerikai elnök azonban korábban kijózanító választ adott az ötletre, a CNN-nek 2023 júliusában azt mondta, hogy a Kijev és Moszkva közötti ellenségeskedéseknek véget kell vetni, mielőtt a NATO-csatlakozási kérelmet megfontolnák. Ugyanezen év novemberében Zelenszkij elismerte, hogy nem tudja, hogy Ukrajna csatlakozik-e a NATO-hoz vagy sem.

Elolvasom a cikket