Ki, mikor bontja a karácsonyfát?

Dömök Ágnes
2024. január 5. péntek. 23:03

A karácsonyfa eltávolításának szokása a vízkereszthez kötődik, mivel ezzel jelezhetik a hívők az ünnepi időszak befejezését és áttérhetnek az új év mindennapi tevékenységeire. Ez a nap egyfajta lezárása az ünnepi időszaknak, és a fa eltávolítása a karácsonyvárás és az ünnepi hangulat hivatalos befejezése.

Fontos megjegyezni, hogy ez a hagyomány és szokás változhat kultúrák és egyéni preferenciák szerint.

Néhány hagyomány és általános szokás segíthet meghatározni a megfelelő időpontot.

1. Szenteste után vagy Károly-napkor: sok országban és hagyományban a karácsonyfa áll az ünnepek végéig, azaz december 25-én vagy december 26-án. Ebben az időszakban a családok általában együtt töltik az utolsó karácsonyi napokat, és a fenyőfa még mindig része az ünnepi hangulatnak.

2. Évközi időpontok: néhányan a január elejéig hagyják állni a fát, mivel az új év beköszöntése után is még élvezhetik az ünnepi dekorációt. Az új év első napjai is különlegesek lehetnek, és sokan szeretik az ünnepek hangulatát meghosszabbítani.

3. Háromkirályok napja (január 6.): egyes hagyományokban a karácsonyfát háromkirályok napján szedik le, amely január 6-án van. Ez a nap a Bibliában említett három bölcsek érkezését ünnepli, és sok keresztény kultúrában fontos karácsonyi esemény.

4. És természetesen akadnak olyanok is, akik kitolják az ünnepi érzést és a díszítést január végéig vagy február elejéig.

Végül is a leszedés időpontja szubjektív és a lényeg, hogy azt a dátumot válasszuk, amely a családnak és az egyéneknek a legjobban megfelel. Fontos azonban, hogy ne húzzuk el túlságosan, mivel a kiszáradt fa sokkal tűzveszélyesebb. Ha műanyag karácsonyfát használ, akkor a leszedés időpontja kevésbé kritikus, és teljesen az egyénre vagy a családra van bízva.

Elolvasom a cikket