Dmitro Kuleba: Fő a pozitív szemlélet!

„Ez nem Ukrajna 2024-es támogatásáról szól” – hangsúlyozta a kijevi külügyminiszter. „A külügyminisztérium azt mondta, hogy amikor Ukrajna szilárdan a lábán áll, és elegendő fegyver és erőforrás áll rendelkezésre az orosz agresszióval szemben, akkor lehet csökkenteni a támogatás mértékét.”

„Nyugalom. Ne keressenek extra okot az aggodalomra, amelyek a gyötrelem és a depresszió állapotába sodorják önöket” – tette hozzá.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtöki tájékoztatón Matthew Miller szóvivő újságíróknak elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatni kívánja Ukrajnát „addig, amíg szükséges”, de nem az eddig biztosított pénz- és fegyvermennyiséggel.

„Nem gondoljuk, hogy erre szükség lenne, mert a cél végső soron Ukrajna átalakítása … hogy segítsük Ukrajnát abban, hogy saját katonai ipari bázisát kiépítse, hogy saját maga is képes legyen mind a finanszírozásra, mind a lőszerek előállítására és beszerzésére” – tette hozzá Miller.

Mivel azonban a dolgok még nem tartanak itt, sürgette a kongresszust, hogy hagyja jóvá a Joe Biden elnök által kért további finanszírozást. A Fehér Ház még októberben több mint 60 milliárd dollárnyi sürgősségi támogatást kért Kijev számára, de a republikánus többségű képviselőházban ellenállásba ütközött. A Pentagon pénteken közölte, hogy 4 milliárd dollárral többre van felhatalmazása, de a kongresszus által erre jóváhagyott tényleges pénzeszközökkel nem rendelkezik.

A CNN-nek nyilatkozva a hét elején Kuleba ragaszkodott ahhoz, hogy Kijevnek nincs „B terve”, ha ez a támogatás elapad, de „bízik az A tervben”, azaz a folyamatos nyugati finanszírozásban. Elhessegette az aggodalmakat, hogy Biden a korábbi amerikai elnökkel, Donald Trumppal szemben novemberben vereséget szenvedhet és azt mondta, hogy Kijev „együtt tud dolgozni” az új kormánnyal is.

Elolvasom a cikket