Joe Biden előhúzta a náci kártyát a kampányban

Biden péntek este Pennsylvaniában tartott kampánybeszédében indított támadást Trump ellen, és az előző elnök örökségének egyik fő elemeként a 2021. január 6-i, az amerikai Capitoliumban kitört zavargásokat említette.

„Donald Trump kampánya róla szól, nem Amerikáról. Nem rólad. Donald Trump kampánya a múlt megszállottja, nem a jövőé. Hajlandó feláldozni a demokráciánkat, hogy saját magát juttassa hatalomra” – mondta Biden, majd „betegnek” és “vesztesnek” nevezte Trumpot.

A legutóbbi elnökválasztás utáni zavargásokra emlékeztetve Biden úgy folytatta, hogy Trump és támogatói még mindig „politikai erőszakot” ölelnek magukhoz, és hozzátette: „Trumpnak a demokrácia elleni támadása nem csak a múltjához tartozik. Ez az, amit a jövőre nézve ígér”.

Emellett párhuzamot vont a republikánus jelölt és a nácik között.

„Féregnek nevezi azokat, akik ellene vannak, az amerikaiak vérének mérgezéséről beszél, pontosan ugyanazt a nyelvezetet visszhangozza, amit a náci Németországban használtak” – folytatta úgy állítva be magát, mint aki a szabadság és a demokrácia egyedüli védelmezője.

Trump péntek esti saját beszéde során visszavágott, Biden beszédét „szánalmas félelemkeltő kampányrendezvénynek” nevezte, miközben az elnököt „a gyengeség, a hozzá nem értés, a korrupció és a kudarc töretlen sorozata” miatt bírálta.

„Biden, ha megnézzük, mit csinál a határon, vagy az inflációval, vagy a hadseregünkkel, azzal a szörnyű nappal Afganisztánban, megnézzük, mit tett az energiával – az egész világon, szégyent hozunk országként. Kínossá váltunk, mint ország” – tette hozzá Trump.

Trump szóvivője, Steven Cheung később „a demokráciát fenyegető igazi veszélynek” nevezte Bident, azzal vádolva őt, hogy „fegyverként használja a kormányt, hogy a legfőbb politikai ellenfele ellen forduljon, és beavatkozzon a 2024-es választásokba”.

Elolvasom a cikket